Az ózon tüdőbetegséget okoz - Legfrissebb

Az ózon tüdőbetegséget okoz

Az ózon tüdőbetegséget okoz

Több ezer amerikai hal meg tüdőbetegségben évente. Kutatások szerint a betegség az atmoszférában található ózonnak köszönhető.

A forró és száraz klímájú városok (például Los Angeles) lakói vannak a leginkább veszélyben, mivel itt a legnagyobb az ózonkoncentráció. A kutatók szerint a Los Angelesben élők 25-30 százalékkal nagyobb eséllyel halnak bele a légúti megbetegedésekbe, mint az alacsony ózon-koncentrációjú helyeken. A szmog finomrészecskéi egyértelműen összefüggésbe hozhatók a szív- és érrendszeri eredetű halálozással.

A finomrészecskék a szív- és érrendszeri halálozásra, az ózon pedig a légúti eredetű halálozásra hajlamosítanak.

Az Egészségügyi Világszervezet(WHO) becslése szerint évente csaknem 240 ezer amerikai és 7,7 millió ember világszerte légzőszervi megbetegedésben hal meg. Az ózonszint csökkentését célzó kísérletek azonban az utóbbi években sorra csődöt mondtak. Ma már minden harmadik amerikai olyan területen él, ahol az ózonszint meghaladja a határértéket.

Egy éve az amerikai Környezetvédelmi Hivatal szigorította ugyan az ózon határértékét, de sok tudós szerint még alacsonyabb értékekre lenne szükség. 11 kilométerrel a föld felett az ózon már hasznos, mivel megakadályozza a nap ultraibolya sugárzásának átjutását. Földközelben azonban tüdőkárosodást okoz a belégzése.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu