A fagyasztás elpusztítja a veserákot - Legfrissebb

A fagyasztás elpusztítja a veserákot

A fagyasztás elpusztítja a veserákot

Újabb kutatások szerint a veserák eltávolítható fagyasztással.Ezáltal a sebészeti beavatkozás szükségtelenné válik.

A kutatók szerint a krioabláció néven ismert módszer lehetne a veserákgyógyítás új "arany standardja".

Dr. Christos Georgiades vezető kutató szerint az egyetlen probléma jelenleg az, hogy eddig csak öt centiméternél kisebb átmérőjű daganatok krioablációjával (fagyasztásával) kísérleteztek. Négy centiméterig azonban mindenképp a fagyasztást kellene előnyben részesíteni a műtéttel szemben.

Többnyire egynapos ambuláns kezelés alatt történik a beavatkozás, melyet már az Egyesült Államok egész területén több kórházban is végrehajtanak. Az első választandó kezelés veserák esetében a laparoszkópos (azaz hastükrözéssel) sebészi eltávolítás. Fagyasztást csak a több súlyos betegséggel küszködő, beszűkült vesefunkciójú, többszörös, vagy visszatérő daganatos, nehezen altatható betegeknek ajánlottak.

A veserák ötvennégyezer amerikait (általában idősebbeket) érint évente, és évi tizenháromezer halálesetért tehető felelőssé. A rákos esetek háromnegyedét még olyan stádiumban fedezik fel, amikor a fagyasztásos technikával jó esély van a gyógyulásra.

A vizsgálatba 68 beteget (átlagéletkor 67 év) vontak be. Összesen 73 vesetumort kezeltek fagyasztással, közülük 10 jóindulatúnak bizonyult.

A beavatkozást követően három, hat és tizenkét hónappal CT és MRI felvételeket készítettek, majd két-három évig nyomon követték a betegek sorsát. Négy centiméteres átmérőig a krioabláció a daganatok száz százalékát elpusztította! A hét centiméteres tumorok csaknem száz százalékban pusztultak el, míg a ritkán előforduló tíz centiméteres daganatok kétharmadában volt sikeres a kezelés. Az utánkövetés időtartama alatt egyik esetben sem találtak bizonyítékot vesén kívüli daganatterjedésre.

A másik vizsgálat során 73 betegen végzett 81 beavatkozás szövődményeit követték nyomon két éven át. A kezeléssel összefüggésben nem történt haláleset, és bár az esetek hét százalékában előfordult valamilyen szövődmény.

A krioabláció nem minden esetben alkalmazható, ilyen esetekben hagyományos sebészi kezelést kell alkalmazni.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu