A tűzoltókat nemcsak a tűz veszélyezteti! - Legfrissebb

A tűzoltókat nemcsak a tűz veszélyezteti!

A tűzoltókat nemcsak a tűz veszélyezteti!

A tűzoltóknak a túl korai érelmeszesedés kockázatával kell szembenézniük - ezt állítják a Kansasi Egyetem kutatóinak legfrissebb vizsgálatának eredményei. Az érszűkület fokozza a gutaütés és a szívroham kockázatát.

A nyaki erekben felszaporodó lerakódások következtében a 39 éves átlagéletkorú tűzoltók 22 százalékának olyanok voltak az erei, mintha 52 évesek lennének. A vizsgálat során 77 tűzoltót vizsgáltak. Ultrahanggal mérték fel a nyaki nagyerek állapotát. Dr. Patrick Moriarty az Ateroszklerózis és LDL Aferezis Központ vezetője elmondta, ezeknél a fiatalembereknél tünetmentesen ugyan, de idő előtt elkezdődik valami miatt az érelmeszesedés. Meg kellene találni a módját, hogy hivatásuk ne jelentsen ilyen mértékű szív- és érrendszeri kockázatot.

Moriarty szerint a munkával járó stressz, a dohányzás, az esetenként 48 órás ügyelet az oka a testi tüneteknek. A tűzoltók ráadásul hivatalból kénytelenek magas kalóriatartalmú ételeket fogyasztani, hiszen egy esetleges riasztás esetén akár 24 órán át nem ehetnek. Más szakértők szerint a nappali alvás és éjjeli munka sem tesz jót az ereknek.

Háttérinformációk szerint a szolgálat közbeni halálozás 45 százalékáért szív- és érrendszeri betegségek okolhatók. Ez más hivatásoknál mindössze 36 százalék. A Foglalkozásbiztonsági és –egészségügyi Nemzeti Intézet adatai szerint a tűzoltók szolgálat közbeni halálozásának vezető oka a hirtelen szívhalál.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu