Testszag alapján meghatározható, hogy ki hazudik? - Legfrissebb

Testszag alapján meghatározható, hogy ki hazudik?

Testszag alapján meghatározható, hogy ki hazudik?

Az amerikai belbiztonsági hivatal az emberi testszagot vizsgálja. Mivel szerintük minden ember egyedi illatanyagokat bocsát ki, és máshogy szaglik az, aki nem mond igazat, elgondolásuk szerint gépekkel eldönthető, hogy valaki hazudik-e.

A személyiségi jogi szervezetek persze nem repesnek az örömtől az ilyenfajta kísérletek hallatán. Pláne azért, mert a DHS belbiztonsági hivatal szerint nem csupán a hazugokat lehetne szaguk alapján kiszűrni, hanem az emberek szagát egyedi biometrikus azonosítóként is használhatnánk.

A hivatal megbízásából egy kutatócsoport tíz hét alatt összesen 179 embertől vett szagmintákat, és több száz olyan markert találtak, amelyek a kísérlet ideje alatt többé-kevésbé konstansok voltak. Tehát az általunk kibocsátott szaganyagok akár pontosan beazonosíthatnak is bennünket.

Az is igaz azonban, hogy egyes kísérleti alanyoknak sokkal kevésbé megkülönböztethető szaga volt, aminek okára még nem jöttek rá. Más alanyok szaganyaga pedig teljesen megváltozott a vizsgálat során, aminek magyarázata még kérdéses.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu