Mégicsak létezik örökké tartó szerelem? - Legfrissebb

Mégicsak létezik örökké tartó szerelem?

Mégicsak létezik örökké tartó szerelem?

A közhiedelem azt tartja, hogy a hosszútávú kapcsolatokban a szenvedélyes románcot idővel felváltja a szeretetteljes barátság. Azonban egy új kutatás szerint ez mégsincs így. Az új szerelemmel együtt járó megszállottság és lángolás idővel megfakul, ám a romantikus szerelemmel nem ez a helyzet.

Bianca Acevedo, a Kalifornia Egyetem doktorandusza, a tanulmány szerzője szerint érezhet valaki romantikus szerelmet, vágyat, szexuális érdeklődést olyasvalaki iránt, akivel már sok-sok éve van együtt, a romantikus szerelem továbbá pozitív egészségi hatásokkal is jár. Egy kapcsolat korai szakaszában sok a bizonytalanság és a szorongás, amely a hosszútávú kapcsolatokban már nincs jelen, azonban ott magasabb az elégedettség foka.

A vizsgálatban 25 korábbi, a rövidebb (4 évnél kevesebb ideig tartó) és hosszabb távú (10 vagy több év) kapcsolatokat elemző kutatás anyagait elemezték, továbbá saját vizsgálatukba 150, átlagosan több, mint 8 éve együtt levő párokat vontak be. Kiderült, hogy az intenzív, elkötelezett és szexuális érdeklődéssel járó romantikus szerelem létezik a hosszútávú kapcsolatokban, továbbá minél erősebb ez a szerelem, annál elégedettebbek a kapcsolatban élők.

Dr. Virginia Sadock, a New York Egyetem Langone Egészségügyi Központ Szexualitás és Szexterápiás programjának vezetője szerint a hosszútávú kapcsolatokban a romantikus szerelemhez sok munka szükséges. „Ha kapcsolatban él valaki, a kezdeti eufória elmúltával is öröm szerelmesnek lenni.”

Ha a szikra kihunyni látszik, a szakértők azt tanácsolják, szakítsunk időt egymásra, találkozzunk új helyeken, figyeljünk a másikra. Ha valaki ráébred, hogy egy jó ideje nem élt házaséletet, figyeljen oda erre és tegyen ez ellen valamit.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu