A túl forró tea rákot okozhat a nyelőcsőben - Legfrissebb

A túl forró tea rákot okozhat a nyelőcsőben

A túl forró tea rákot okozhat a nyelőcsőben

A 70 Celsius fokosnál forróbb tea fogyasztása megnöveli a torok rákos elváltozásainak esélyét.

A British Medical Journalban olvasható kutatást Irán északi részén végezték, ahol az emberek igen gyakran fogyasztanak forró teát, ám a nyelőcsőrák évente több mint félmillió ember életét követeli világszerte. A leggyakoribb fajta a laphámrák.

Korábbi tanulmányok szerint az alkoholfogyasztás és a dohányzás okozhatja a nyelőcsőrákokat, mely sokkal gyakoribb a férfiak, mint a nők körében. Az új kutatás szerint azonban a forró tea is okozhat hasonló daganatos betegségeket. Irán északi részén, Golestan tartományban a legmagasabb a laphámrák előfordulási aránya a világon, viszont arrafelé keveset dohányoznak és nem jellemző az alkoholfogyasztás sem. A nők ugyanolyan mértékben betegszenek meg, mint a férfiak.

A teaivás azonban széles körben elterjedt, ezért a tudósok megvizsgálták ennek a szokásnak a laphámrákkal való összefüggéseit. 300 nyelőcsőrákos beteg teaivási szokásait mérték fel és összehasonlították 571 egészséges férfi és nő adataival, ugyanarról a területről. Szinte mindegyik résztvevő ivott rendszeresen fekete teát, naponta átlagosan több, mint egy literrel. A meleg vagy langyos tea fogyasztásához képest (65 °C alatt) a forró teát (65-69 °C között) fogyasztóknak csaknem kétszeres az esélyük arra, hogy nyelőcsőrákot kapnak. Az ennél is forróbb teát fogyasztók kockázata pedig csaknem nyolcszoros. Ehhez hasonlóan, ha legalább 4 percet várunk a tea kiöntése után, ötször kisebb az esély a megbetegedésre, mintha két percen belül megisszuk.

A jelentés alátámasztani látszik azt az elképzelést, hogy a hő által okozott bármiféle sérülés rákhoz vezethet, de hogy miként, azt még nem tudják a tudósok.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu