Az alvászavar öngyilkossághoz vezethet - Legfrissebb

Az alvászavar öngyilkossághoz vezethet

Az alvászavar öngyilkossághoz vezethet

Akik alvászavarral küzdenek, többet gondolnak öngyilkosságra, és nagyobb valószínűséggel próbálják is meg. – derült ki a Pszichiátriai Világtársaság firenzei kongresszusán.

Minél többször számolt be valaki alvási problémákról -az elalvás zavaráról, éjszakai felébredésekről, visszaalvás zavaráról és túl korai ébredésről -, annál nagyobb volt az öngyilkos gondolatok és öngyilkossági kísérletek aránya.

"Azok az emberek, akiknél két vagy több alvási zavar jelentkezett, 2,6-szor nagyobb valószínűséggel jeleztek öngyilkossági kísérletet, mint az alvási problémák nélkül élők" - mondta a Michigani Egyetem egyik munkatársa, a kutatás vezetője.

5692 amerikai férfi és nő vett részt a kutatásban, a leghatározottabb kapcsolatot az öngyilkossági kockázat emelkedésével a túl korai ébredés mutatta. Akik ettől az alvászavartól szenvedtek, azoknak kétszer gyakrabban voltak öngyilkossági gondolataik, terveik, és csaknem háromszor nagyobb valószínűséggel kíséreltek meg öngyilkosságot.

A jelenségre magyarázat lehet, hogy az alváshiány befolyásolhatja a megismerő képességeket, az ítélőképesség csökkenéséhez és a reménytelenség érzetének növekedéséhez vezethet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente mintegy 877 ezer ember hal meg öngyilkosság következtében, de ennél akár 40-szer több is lehet a kísérletek száma.

"Megállapításaink növelik annak valószínűségét, hogy az alvási problémák kezelése csökkenti az öngyilkos viselkedés kockázatát" - hangsúlyozta a kutatást vezető orvos.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu