Parazita is okozhat skizofréniát - Legfrissebb

Parazita is okozhat skizofréniát

Parazita is okozhat skizofréniát

A toxoplazmózist okozó egysejtű élősködő is okozhatja a skizofréniát, mert a parazita olyan enzimet termel, amely növeli a dopamin termelődését az agyban.

A toxoplazma elnevezésű élősködőt főleg a macskák hordozzák, de bármely emlőst megfertőzhet. A legtöbb ember is átesik ilyen fertőzésen,melynek eredménye általában enyhe lefolyású, influenzához hasonló betegség. Súlyos következményei kismamáknál, illetve a legyengült immunrendszerű emberek esetén lehetnek.

Statisztikai összefüggést már korábban is találtak a toxoplazmózis és a skizofrénia között, de nem tudták az okát. A skizofréniával élők körében gyakoribb a toxoplazmózis, mint az átlagnépességben. Ugyanakkor a hasadásos elmezavart kapcsolatba hozták az agyi dopaminszinttel, mert olyan szer, mint a dopamint blokkoló haloperidol, hatásos a skizofrénia kezelésében.

„Ez az első tanulmány, amely megmutatja, hogy maga a parazita lehet az agyi ingerületátvivő (a dopamin) forrása" – mondták a kutatók, akik az élősködőben olyan fehérjét találtak, amely elősegíti a dopamin termelődését. A kutatók javasolják, hogy skizofrénia esetében a pszichológiai elemzést egészítsék ki toxoplazmára vonatkozó szűrővizsgálattal is. A továbbiakban más, dopaminszinttel kapcsolatba hozható neurológiai betegségeknél is érdemes megnézni a toxoplazma esetleges szerepét - például Parkinson-kórnál, autizmus esetén és a Tourette-szindróma jelentkezésekor.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu