Fogínybetegségeket is okozhat az elhízás - Legfrissebb

Fogínybetegségeket is okozhat az elhízás

Fogínybetegségeket is okozhat az elhízás

Amerikai kutatók nemrég azt vizsgálták, hogy van-e ok-okozati kapcsolat az elhízás és a fogínybetegségek között.A kutatások során az elhízás több paraméterét vetették össze a fogínybetegség kockázatának alakulásával.

Az elemzések 16 éven át tartottak és 36 903 férfi adatait dolgozták fel, náluk nem állt fenn fogínybetegség a vizsgálat elején. Kétévente nézték a páciensek súlyát és a fogbetegségek alakulását. Az elemzések során arra voltak kíváncsiak, hogy a testtömegindex, a derékkörfogat, és a derék-csípő arány változása hogyan befolyásolja a fogínybetegségek megjelenésének időpontját.

Kiderült, hogy szignifikáns kapcsolat van talált a túlsúly és az ínybetegség között. Azoknál, akiknél elhízást lehetett megállapítani, 25-29 %-kal nagyobb kockázattal jelent meg fogínybetegség, mint normál súlyú társaiknál. A 100 cm feletti derékkörfogat is magasabb, 19 %-kal emelkedett kockázatot jelentett. A 0,95 feletti derék-csípő arány 16 %-kal emelte a rizikót. Ezek az eredmények bizonyítékok arra, hogy az elhízás segíti a fogínybetegségek kialakulását is. Tudva, hogy milyen magas mindkét kórállapotnak a gyakorisága, ezek a következtetések nagy egészségügyi jelentőséggel bírnak.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu