A dohányosok gyümölcslével növelhetik a rák kockázatát - Legfrissebb

A dohányosok gyümölcslével növelhetik a rák kockázatát

A dohányosok gyümölcslével növelhetik a rák kockázatát

Egy európai szintű vizsgálat szerint dohányosok esetében a gyümölcs- és zöldségfogyasztás megnövelheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

A sok gyümölcs és zöldség bevitele nem dohányosok esetében ugyan csökkenti a kockázatot, ám dohányosok esetében viszont éppen ellenkező hatást vált ki.

Azok esetében, akik legalább 600 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak naponta, 20-25 százalékkal kisebb a vastagbélrák kialakulásának kockázata, mint azokban, akik 220 grammnál kevesebbet fogyasztanak. Dohányosok esetében viszont a zöldség és gyümölcs fogyasztása növeli a vastagbélrák kialakulásának esélyét. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás vastagbélrák elleni védőhatása tehát a dohányzási szokásoktól függ.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a dohányosoknak fel kell hagyniuk a zöldségek fogyasztásával.Épp ellenkezőleg, a végkövetkeztetés az: le kell szokni a dohányzásról!

A kutatás során körülbelül 500 000 embert kérdeztek étkezési és dohányzási szokásaikról 10 európai országban 8,5 éven keresztül. Az American Journal for Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány szerzői azt állítják, eredményeik arra utalnak, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben lévő anyagok felerősíthetik a dohányfüst rákkeltő hatását. A tanulmány újdonsága az, hogy első alkalommal vizsgálta a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hatásait úgy, hogy közben megkülönböztette a dohányosokat és a nem dohányosokat.

A vastagbélrák a betegség második leggyakoribb formája Hollandiában. 11 000 új esetet diagnosztizálnak évente.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu