Tetvekkel az egészségért - Legfrissebb

Tetvekkel az egészségért

Tetvekkel az egészségért

Brit tudósok nemrég állatkísérletek során bizonyították, hogy a legtöbb tetvet hordozó egerek immunrendszere jóval erősebb, mint a nem fertőzött állatoké. A tudósok szerint kutatási eredményeik nagy jelentőséggel bírnak az asztmás és allergiás betegekre nézve.

A kutatási eredmények alátámasztani látszanak a túlzott tisztaság elméletét, amely szerint az asztma és más allergiás megbetegedések a hipoallergén környezetnek köszönhetők, amelyben az immunrendszer az olyan ártalmatlan anyagokra, mint a virágpor és az állatszőr is túlérzékenyen reagál. A túl tiszta környezetben az immunrendszer nem megfelelő fejlődése miatt az immunsejtek abnormálisan reagálnak az allergénekre.

A Nottingham Egyetem kutatói Joseph Jackson vezetésével a vadon élő egerek immunrendszerét hasonlították össze a laboratóriumi környezetben nevelkedett egerekével. Vizsgálati eredményeik szerint a Polyplax serrata (tetű) nevű parazitával fertőzött rágcsálók immunrendszere sokkal kevésbé ingerelhető, mint a laboratóriumi egereké. A parazita valószínűleg mikrobák és nyál segítségével képes az immunrendszer elnyomására.

"Az immunrendszer az elszenvedett fertőzésekből való felgyógyulás után fejlődik és erősödik - írják a kutatók - Ha azonban egy nagyrészt tiszta és hipoallergén környezetben élünk, immunrendszerünk nem képes megfelelő védelmet kiépíteni, és már a legapróbb ártalmatlan anyagokra is túlérzékenyen reagál."

A tetvesség embereknél sem ritka, de az emberi tetvek más állatfajokat nem támadnak meg.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu