Feketeretek - Legfrissebb

Feketeretek

Feketeretek

A „téli vitamin”

A téli szegényesebb zöldségkínálat ellenére is gyakran elmegyünk az egyik kiváló téli vitaminforrás, a fekete retek mellett. Pedig megérdemelné, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk neki. A fekete retket a magyar népi orvoslásban gyógynövényként is számon tartják.

Gyógyító célú alkalmazásának egyik területe az epebántalmak (epekő, epeúti pangás) kezelése, a másik a köhögés, szamárköhögés és tuberkulózis elleni alkalmazás. Különösen gyakran használták gyermekek köhögésének csillapítására.

A fekete retek táplálkozási értékét főként C-vitamin-, foszfor-, kalcium- és vastartalma adja, emellett 1,5-2% fehérjét, 8%-nyi szénhidrátot és 0,25%-nyi mennyiségben növényi savakat is tartalmaz. Hatóanyagai közül a csípős ízű mustárolaj és az antibiotikus hatású rafinin említhető meg.
A feketeretket többféle módon alkalmazhatjuk. Leggyakoribb: hámozás után vékonyan felszeletelve, kis időre lesózva, uzsonna, vacsora mellé fogyasztani.

Gyógyászati célra: a retket le kell reszelni, megsózni és éhgyomorra 1-2 kávéskanálnyit fogyasztani vagy a reszelékből, vagy a leszűrt levéből. Ezt főleg epebántalmak esetén alkalmazzuk. A néphit szerint epekő eloszlató hatást tulajdonítanak neki.

A retekből oly módon is lehet levet készíteni, ha kiskanállal a közepét kifúrjuk, a keletkezett üregbe kristálycukrot töltünk, a cukor a retek nedvességtartalmát felszívja, és folyékonnyá válik. Ezt a lét keverhetjük mézzel is. Az így kapott folyadékot alkalmazhatjuk erős köhögés csillapítására is.
Kúraszerű alkalmazásnál napi 100-150 ml reteklét több részletben elosztva 4-5 napon keresztül fogyasszunk. 2-3 napos szünetek beiktatásával többször is ismételhető. Ha gyomor és bélbántalmakat észlelünk, a kezelést szüneteltessük.

A feketeretek, azon túl, hogy kitűnő vitamin tartalék, só nélkül, lereszelve víz- és enyhén hashajtó hatású A retek lé csípőssége csökken, ha a kipréselt levet néhány órán át, hűtőben tároljuk.

Végül egy-két recept kedvcsinálónak:

Mustáros feketeretek saláta

Hozzávalók: 40 dkg feketeretek, 1-2 evőkanál mustár, só, egy kevés hidegen sajtolt napraforgóolaj
Elkészítése: A retket megtisztítjuk, megmossuk, és előbb vékony szeletekre, majd vékony metéltekre vágjuk. Sózzuk, hozzáadjuk a mustárt, olajat és összekeverjük. Fogyasztásig érleljük. A feketeretekből kitűnő mártást is készíthetünk, amennyiben a retket finom reszelőn lereszeljük és a salátához hasonlóan ízesítjük.

Feketeretek szendvics

Hozzávalók:2 feketeretek, 2 tojás, fél kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál tökmagolaj,
fél csokor metélőhagyma,só
A megtisztított feketeretket lereszeljük és besózzuk. A tojást keményre főzzük, meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát lereszeljük. Összekeverjük a hozzávalókat, majd tökmagolajjal és felaprított metélőhagymával ízesítjük. A krémet rozskenyérre kenve kínáljuk.

Jó étvágyat, jó egészséget!

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu