A második stroke megelőzhető - Legfrissebb

A második stroke megelőzhető

A második stroke megelőzhető

Az optimális koleszterinszint és vérnyomás elérésével megelőzhető lenne a stroke-on már átesett emberek második stroke-ja vagy szívrohama.

Magas LDL-koleszterin, alacsony HDL-koleszterin, magas triglicerid szintek és a magas vérnyomás: a kutatók szerint minden egyes rizikótényező esetében az optimális szinten tartás csökkenti a stroke és egyéb fő szív-érrendszeri megbetegedés kockázatát.

A SPARCL (Stroke megelőzés a koleszterinszintek agresszív csökkentésével) programban összesen 4731 fő vett részt, akiknél nemrég történt stroke vagy ún. tranziens ischaemiás attak (TIA, átmeneti vagy mini stroke). A résztvevők fele a koleszterin szintet csökkentő atorvastatint szedte, másik felük pedig csupán placebót. A résztvevők életét átlagosan 4,9 évig követték nyomon.

A mind a négy rizikótényező esetében optimális szintet elérőknél 65 százalékkal kisebb valószínűséggel fordult elő újabb stroke azokhoz képest, akiknél nem mind a négy rizikótényező volt optimális. Akiknél csak 3 rizikótényező volt megfelelő, 38 százalékkal csökkent a második stroke esélye, és akiknél csak 2 rizikótényező volt optimális, ott 22 százalékos csökkenést figyeltek meg. Ha csak 1 értékük volt optimális, a kockázat mindössze 2 százalékkal csökkent.

„Az eredmények szerint a koleszterin és a vérnyomás csökkentésének hatásai összegződnek”, közölte Dr. Pierre Amarenco, a párizsi Denis Diderot Orvostudományi Egyetem valamint az Amerikai Neurológiai Akadémia munkatársa. „A pácienseknek együtt kell működniük az orvosokkal a rizikótényezők optimális szintjének eléréséhez.”

Dr. Amarenco elmondása szerint a vizsgálatot megelőzően a kutatók már tudták, hogy a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentése összességében segít a stroke megelőzésében, ám azt nem tudták, hogy melyik rizikótényező játszik fontosabb szerepet ebben.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu