Egyen zsíros falatokat és nem lesz infarktusa! - Legfrissebb

Egyen zsíros falatokat és nem lesz infarktusa!

Egyen zsíros falatokat és nem lesz infarktusa!

A lazac vagy más zsíros halak heti egyszeri fogyasztása csökkenti a férfiak esélyét a szívelégtelenség kialakulására. A megfigyelés tovább erősíti azt az elméletet, mely szerint az omega-3-zsírsavak jót tesznek a szívnek.

"Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a zsíros hal és az omega-3-zsírsavak segítenek a szívbetegségek kockázati tényezői elleni harcban: csökkentik a trigliceridszintet (vérzsír), a vérnyomást, lassítják a szívverést, és a szívritmus változékonyságát is visszaszorítják" - mondta a közlemény vezető szerzője, Dr. Emily Levitan, a Kardiovaszkuláris Epidemiológia Kutató Központ munkatársa. "Mindez együtt magyarázza az általunk megfigyelt csökkenést a szívelégtelenség rizikójában."

Szívelégtelenségről akkor van szó, ha a szív már nem képes a szervezet számára szükséges vérmennyiséget pumpálni. Az állapot életveszélyes, és számos szív- és érrendszeri betegség eredményeképp kialakulhat. Rizikótényezőnek minősül például a magas vérnyomás, valamint a koszorúér-betegség. A 65 év felettiek csoportjában a kórházi felvételek leggyakoribb oka a szívelégtelenség, melynek jellemző tünetei a kimerültség, gyengeség, járásnehézség, gyors vagy szabálytalan szívverés, valamint az állandó köhögés vagy zihálás.

A kutatók 39367 45-79 év közötti svéd férfit vontak be 1998-2004 között tartó vizsgálatukba. Felmérték a résztvevők étrendjét, a betegek sorsát pedig a svéd kórházi adatok, valamint a haláloki regiszter alapján követték nyomon. A vizsgálat időtartama alatt 597 férfinél alakult ki szívelégtelenség.

Harmincnégyen meghaltak. A zsíros halat (heringet, makrélát, lazacot, fehér húsú halat) heti egyszer fogyasztóknál a szívelégtelenség 12 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki, mint a zsíros halat nem evő férfiaknál. Az is kiderült, hogy a tőkehalban és más halolajakban megtalálható omega-3-zsírsavakból napi 0,36 grammot fogyasztó férfiaknál 33 százalékkal kisebb volt a szívelégtelenség veszélye, mint az omega-3-zsírsavakat nem, vagy csak kis mennyiségben fogyasztóké. Levitanék szerint itt is a legegészségesebb az arany középút, mivel a túl sok halat fogyasztóknál ugyanolyan volt a rizikó, mint a halat egyáltalán nem evők esetében, ahogyan a túl sok halolaj (0,46-0,71 gramm naponta) szintén nem egészségesebb, mint a halolaj teljes kerülése.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu