Veszélyes lehet a csokoládé - Legfrissebb

Veszélyes lehet a csokoládé

Veszélyes lehet a csokoládé

A csokoládét először a Közép-Amerika vidékén élő bennszülöttek készítették és fogyasztották. A ma kapható termékek mintegy 200 éves kísérletezés végtermékei. A kakaóbabból készült kakaó három formában található meg a csokoládéban. Folyékony állapotban, a kakaóvaj és kakaó por keverékeként a kakaómassza, illetve létezik külön kakaóvaj és por formában is. Az adott termékek kakaó tartalma, az előírásoknak megfelelően országonként változik.

Az igazán jó minőségű csokoládét kizárólag a fenti három összetevő alkotja, illetve cukor és néha vanília. A tömegtermeléssel előállított csokoládé jóval kisebb mennyiségű kakaót, viszont annál több cukrot, tejet, szóját, lecithint, kukoricaszirupot, ízesítő anyagokat és színezéket tartalmaz. A csokoládé allergia is nagy valószínűség szerint ezen kiegészítők rovására írható, mintsem a kakaó elfogyasztásának következménye. A tünetek fejfájás, gyomorégés, viszketés, kiütések, csalánkiütés, hányás, hasmenés és légszomj lehetnek. Súlyos esetekben kialakulhat akár anafilaxiás sokk is. Amennyiben a fenti tünetek előfordulását észleljük, érdemes allergológus szakorvost felkeresnünk. Egyszerű bőrteszt és vérvizsgálat segítségével az okok könnyen feltárhatók.

A kiváltó okok tehát a csokoládéban található egyéb, gyakori allergének elfogyasztása következtében jelentkezhetnek. Az ételallergiáktól szenvedők számára különösen fontos, hogy a csokoládéban összetevőként egyaránt előfordulhat tej, mogyoró, glutén, szójabab, vagy szójalecithin és kukorica, vagy kukoricaszirup is. A fenti gyakori allergéneken kívül allergiás reakciót okozhatnak még a különböző adalékanyagok is. Ezek jelen lehetnek tartósítószer formájában, vagy ízesítő, színezőanyagként. A tatrazin sárga ételszínezék szintén allergiát okozhat. A nikkel egyaránt megtalálható a csokoládéban, a mogyoróban, teában, sörben, kávéban és sárgabarackban. Az érzékeny egyéneknél kontakt dermatitiszt válthat ki.

A csokoládéban számos vegyi anyag is megtalálható. Az édességek elfogyasztásának tulajdonított fejfájás is valójában ezek mellékhatásaként jelentkezik, illetve okozhatnak allergiás tüneteket is. A koffein és a theobromin megvonása, illetve a tyramin egyaránt okozhatnak fejfájást. A theobromin egyébként mérgező a kutyákra és egyéb állatokra. A phenylethylamin hatása megegyezik az amphetaminnel. Hangulati ingadozásokat és fejfájást produkál.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu