Így kell jól aludni - Legfrissebb

Így kell jól aludni

Aludj jól, álmodj szépeket! – mondjuk gyakran egymásnak lefekvés előtt. Az egyszerűnek tűnő „feladat” azonban sokaknak gondokat okoz. Az alvászavar a túlzott stressz egyik következménye, de a kialvatlanság még zaklatottabbá teszi az embert. Van néhány tippünk, hogyan kerüljünk ki az ördögi körből!

Sokan már lefekvéskor azon stresszelnek, hogy megint nem fognak tudni aludni, és ez másnap meglátszik majd munkahelyi teljesítményükön. Az aggódás helyett próbáljunk a megoldásra koncentrálni.

Törekedjünk minél rendszeresebb életritmusra, igyekezzünk mindig ugyanabban az időben kelni, feküdni, enni, dolgozni.

Kerüljük a napközbeni szunyókálást.

Délután kettő után már ne fogyasszunk élénkítő hatású ételeket és italokat – teát, kávét, kólát. És ne is tömjük tele a hasunkat lefekvés előtt.

Napközben iktassunk be egy óra sportot, a testmozgás is segít abban, hogy mélyebben aludjunk este. Viszont, ha közvetlenül a lefekvés előtti órákban sportolunk, az éberré tehet minket, ilyenkor ne csodálkozzunk, ha nem tudunk rögtön elaludni.

A lefekvés előtti órákban már csak pihentető, nyugodt tevékenységeket folytassunk (zenehallgatás, olvasás).

Ha nehezen alszunk el, akkor az ágyban ne tartózkodjunk napközben, más tevékenységeket (olvasás, tévézés) ne csináljunk.

Az ébresztőóra legyen kartávolságon és látótávolságon kívül, hogy esélyünk se legyen nézegetni, és idegesíteni magunkat azon, hogy mennyi ideje nem tudunk aludni.

Ha nem érezzük még álmosnak magunkat, ne feküdjünk le, mert csak „erőlködni” fogunk alvás helyett.

Ha körülbelül fél órán belül nem alszunk el, ne hánykolódjunk, inkább keljünk fel és csináljunk valamit – de ne olyan dolgokat, amik élénkítenek -, és csak akkor feküdjünk vissza, ha elálmosodtunk.

Tapasztaljuk ki, milyen körülmények között tudunk a legjobban aludni (sötét-félhomály, hideg-meleg, puha ágy-kemény ágy) és próbáljuk meg mindig biztosítani ezeket a körülményeket.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu