Megfáztál vagy influenzás vagy? - Legfrissebb

Megfáztál vagy influenzás vagy?

A megfázás és az influenza egyaránt légúti megbetegedések. A megfázás tünetei rendszerint enyhébbek. Ezek lehetnek torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, köhögés, hőemelkedés. Az influenza ezzel szemben magas lázzal, hidegrázással, izomfájdalmakkal és fáradtságérzettel jár. A náthás megbetegedést közel 250 féle vírus okozhat-ja, ezért nem is létezik a megfázás megelőzésére szolgáló védőoltás. A betegség súlyossága sem indokolja vak-cina kifejlesztését, a tünetek rendszerint néhány nap lefolyása alatt elmúlnak.

Amennyiben tüneteink két hét alatt sem múlnak el, s szemeink égő, viszkető érzését tapasztaljuk, gondol-nunk kell allergiás megbetegedés lehetőségére is. A kezelés érdekében keressünk fel allergológus szakorvost. A megfázás kezelésére továbbra is a legjobb módszer a folyadékpótlás. Kerülendő azonban a koffein tartalmú italok fogyasztása, ezekkel ugyanis épp ellenkező hatást érünk el. Az étkezések során kövessük étvágyunkat, előnyben részesítve az egyszerűbb ételeket, mint a rizs, vagy zöldséges húsleves.

A recept nélküli készítmények segíthetnek a fejfájás, láz leküzdésében, azonban a láz csillapítása nem min-den esetben indokolt. Természetesen kisgyermekek, idősek, vagy szív- és tüdőbetegségben szenvedők esetében gondoskodjunk a test hőmérsékletének normális szinten való tartásáról. Egyéb esetekben azonban a láz segítsé-günkre van a fertőzések leküzdésében, a vírusok és baktériumok elpusztításában.

A megfázás megelőzésének módjáról számos vélemény született már. Sokan az echinacea tartalmú készít-mények hatékonyságában bíznak, mások a C-vitaminra esküsznek. Mindkét álláspontot támasztják alá kísérle-tek, annyi azonban bizonyos, hogy a C-vitamin szedésével lerövidíthetjük a gyógyulás időszakát. Az A és C-vitaminban gazdag spenót, a gyulladáscsökkentő hatású omega-3 zsírsavakban gazdag lazac és a joghurt fo-gyasztásával, továbbá rendszeres testmozgással egyaránt segítjük immunrendszerünk megfelelő működését, így megelőzhetjük a betegség kialakulását.

A megelőzés része, ha betegen otthon maradunk, ha tüsszögésnél zsebkendőt használunk, rendszeresen kezet mosunk, és járványok idején elkerüljük a zárt, zsúfolt helyeket. Érdemes időt szánnunk a közösen hasz-nált eszközök – billentyűzet, telefon – rendszeres fertőtlenítésére is, ezeken ugyanis baktériumok, vírusok tele-pedhetnek meg. Az antibiotikumok a baktériumok okozta betegségek gyógyítására használatos gyógyszerek. Mivel a megfázást vírus okozza, éppen ezért használatuk eredménytelen és szükségtelen.

Az egyik leggyakoribb tévhit a megfázással kapcsolatban, hogy ha hidegben alulöltözünk, elkaphatjuk a betegséget. Ennek azonban egyetlen módja, ha a vírus bejut a szervezetünkbe. Az átfázás és azt követően a be-tegség felbukkanása, tehát csakis véletlen egybeesés. Valószínűbb, hogy a két esemény egymás után követke-zett be. A kezeletlen, vagy elhúzódó megfázások kellemetlen szövődményei lehetnek az orrmelléküreggyulladás, mely orrdugulással, orrfolyással és arcfájdalommal, nyomásérzettel, fejfájással jár, vagy fülgyulladás, melynek tünetei: helyi fájdalom, láz, a fülek területén telítettség érzet.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu