Gyermekláncfű - Legfrissebb

Gyermekláncfű

Gyermekláncfű

A gyermekláncfű, pongyolapitypang, vagy kutyatej, Európában őshonos növény, mely gyógynövényként és salátaként is alkalmazható. A tavasz melege korán növekedésnek indítja a gyakorlatilag mindenhol megtalálható, kertben, réten, mezőn, erdőben tömegesen élő növényt.

A gyermekláncfű levelei eléggé keserűek, a keserűanyagok serkentik az emésztést, így a gyermekláncfű kiváló étvágygerjesztő és emésztést javító gyógynövényünk, melynek gyulladáscsökkentő hatása is van. Kutatások bizonyították, hogy hatóanyagai epe- és májbántalmak esetén jótékony hatással vannak a szervezetre. Teáját régóta fogyasztják vizelethajtóként és vértisztítóként, mivel fokozzák a máj és a vesék aktivitását. Reumás panaszok, fájó ízületek esetén ajánlott a gyermekláncfűvel történő borogatás. Gyógyászati céllal a levél és a gyökér használható.
Készíthetünk belőle teát, szirupot és borogatást is.
Nyersen fogyasztáshoz lazán kössük össze a gyermekláncfű-tő leveleit, majd borítsunk rá cserepet. A levelek a sötétben elvesztik sötétzöld színüket és keserű ízük nagy részét. Egyébként csak egészen zsenge korban fogyasztható. Elsősorban saláta vagy főzelék készíthető belőle. A gyökerét vajban párolva fogyaszthatjuk.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu