Átverés a beteg érdekében - Legfrissebb

Átverés a beteg érdekében

Átverés a beteg érdekében

Egy angol felmérés kapcsán kiderült, hogy az orvosok gyakran „becsapják” betegeiket, persze csakis az ő érdekükben. Az orvosoknak több mint fele ír fel álrecepteket, és kezeli placebóval betegét.

679 belgyógyász és reumatológus vett részt a felmérésben. Köztük gyakori, hogy krónikus betegségeket – melyek nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyíthatóak – placebóval kezelnek, amitől a betegek közérzete jelentősen javulhat.

Az már többször bebizonyosodott, hogy a placebót szedő betegek állapotában pozitív változások következtek be, ellentétben a semmiféle kezelést nem kapó betegekével. „A gyógyszerkutatásokban tapasztalt pozitív hatások mintegy 20-30 százaléka placebóknak köszönhető” - állítja Jon C. Tilburt, a tanulmány szerzője. A felmérésben résztvevő orvosoktól megkérdezték, hogy felírná-e betegének a cukortablettát receptre, ha klinikai vizsgálatok bizonyítanák, hogy az jobb egy krónikus betegségre, mint ha nem kezelné semmivel. Az orvosok 58 százaléka igennel válaszolt. 80 százalékuk igennel válaszolt a kérdésre, hogy szokott-e csak azért terápiát javasolni, hogy a betege elvárásainak eleget tegyen. Arra pedig, hogy az elmúlt évben előfordult-e, hogy placebót írt fel valamelyik betegének, a megkérdezettek 55 százaléka mondta, hogy igen.

Olyan gyógyíthatatlan esetekben, ahol már kifogytak a terápiás lehetőségekből, az orvosok hajlamosak bármit elkövetni, amiről tudják, hogy biztonságos, csak azért, hogy a beteg jobban érezze magát. Még akkor is, ha ez csak pszichológiai hatás. Természetesen a placebó-hatáshoz az is kell, hogy a beteg teljesen bízzon az orvosában, hisz a mechanizmus csak így működhet.

Azt persze az orvosnak minden esetben mérlegelnie kell, hogy a placebóként felírt gyógyszer pozitív hatásai, vagy azok szervezetre gyakorolt mellékhatásai erősebbek-e.

Felmerül azonban a kérdés, hogy mindez mennyire helyes. Mert lehet ugyan, hogy a placebónak pszichológiailag pozitív hatásai vannak a betegre, ám mint tudjuk, minden gyógyszernek vannak mellékhatásai. Bár általában olyan gyenge gyógyszereket írnak fel placebóként, mint a baba aszpirin, nagyon körültekintőnek kell lenni azzal kapcsolatban, hogy az álgyógyszertől várt pszichológiai javulás nagyobb legyen, mint az esetleges mellékhatások okozta kellemetlenségek.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu