A baktériumok a sok szextől ellenállókká válnak - Legfrissebb

A baktériumok a sok szextől ellenállókká válnak

A baktériumok a sok szextől ellenállókká válnak

Egyes kórokozó baktériumok különleges nemi életük miatt lesznek ellenállóak az antibiotikummal szemben. A tüdőgyulladást és bakteriális agyhártyagyulladást okozó Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) baktérium évente körülbelül egymillió ember halálát okozza világszerte.

A kórokozó egyre több antibiotikumra válik ellenállóvá, így rendkívül megnehezíti a kezelést. A londoni Imperial College tudósai azt feltételezik, hogy a pneumococcusok képesek más baktériumoktól, akár más fajtól is DNS-t és ezzel rezisztenciát, azaz ellenálló képességet is átvenni.

A baktériumok általában aszexuálisan szaporodnak, ekkor osztódással két egyforma sejt születik, azonban néha a sejtek felvesznek máshonnan származó DNS-t is, ezt nevezik rekombinációnak vagy szexuális szaporodásnak. A rezisztens pneumococcusok így át tudják adni a DNS-üket.

„Az antibiotikumrezisztencia egyre nagyobb gondot jelent, főleg a potenciálisan veszélyes pneumococcus-fertőzések esetében” – mondta el Dr. William Hanage, a kutatási eredményeket bemutató tanulmány vezető szerzője. „Reményeink szerint az eredmények segítenek meggátolni az újabb rezisztenciák kifejlődését.” A kutatók 1930 különböző pneumococcus-törzs és a vele közeli rokonságban lévő három másik faj (S. mitis, S. pseudopneumoniae és S. oralis) DNS-ét elemezték, ekkor fedezték fel a rekombinációk jeleit. Ezután összehasonlították az eredményeket néhány gyakran használt antibiotikum, a penicillin, az eritromicin, a tetraciklin, a kloramfenikol és a cefotaxim elleni rezisztencia adataival. Kiderült, hogy a kevert DNS-sel rendelkező baktériumok nagyobb valószínűséggel antibiotikumrezisztensek is, ez azt sugallja, összefüggés van a rekombináció és az antibiotikumrezisztencia között.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu