Metélőhagyma - Legfrissebb

Metélőhagyma

Metélőhagyma

A metélőhagymát pázsithagymának is nevezik, mégis a legtöbben snidling néven ismerjük. Ez a liliomfélék családjába tartozó növény az első tavaszi friss ízek egyike. Télálló, évelő növény, apró, hosszúkás formájú, elnyúlt hagymái és vékony, csöves szerkezetű levelei sűrű csomókban nőnek. Sűrű, tetszetős, gömb alakú ernyős virágzata kékes, vagy lilás színű virágokból áll és a levelek fölé emelkedik, de jellemzően csak néhány magot hoz.

Leggyakrabban a zöldséges pultokon találkozunk vele tél végén, műanyag pohárba ültetve. Erkélyen, napos ablakban cserépben, vagy ládában nevelhetjük tovább, és egész nyáron szedhetjük. Figyeljünk oda, hogy a tövektől számított 3 cm-nél rövidebbre ne vágjuk. Kellemes, enyhe hagymaíze van, ez azonban hamar elillan, tehát főtt ételekbe csak tálaláskor tegyük. Levesekhez, sültekhez, salátákhoz, sajtokhoz (különösen kecskesajthoz, friss gomolyához, túróhoz és egyéb lágy sajtokhoz), szendvicsre vagy szendvicskrémbe, puha vajhoz keverve akár pirítósra használjuk.
Gyógyhatása: enyhe antibiotikus, vírusölő, valamint emésztés-elősegítő.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu