Egészséges csokoládé? - Legfrissebb

Egészséges csokoládé?

Egészséges csokoládé?

Gyermekkorunkban sokszor hallottuk, hogy ne együnk annyi csokoládét, mert nagyon rontja a fogakat és ha sokat eszünk belőle, akkor megfájdul a hasunk. Mi magunk is óvjuk gyermekeinket a túlzott csokoládéfogyasztástól, főleg ilyenkor,mikor a csokinyuszik és csokitojások ellepik a gyerekszobát. Kiderült azonban, hogy ez az életünket megédesítő ínyencség kismértékben fogyasztva igenis orvosság.

Köztudott, hogy a csokoládé alapanyaga a kakaóbab, amely a 12-18 méter magasra megnövő Theobroma cacao nevű fa termése.
A theobroma szó jelentése "istenek eledele", ami egyben kifejezi azt is, hogy az értékes termés az emberiség egyik legfinomabb csemegéje. Ez a trópusi örökzöld, vadon terem Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsia egyes részein.

A mai Mexikó területén élt maja indiánok már i.sz. 600 körül használták a csokoládé bizonyos változatát, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak: vallási szertartásokban, illetve gyógyszerként használták láz, köhögés és terhességi depresszió ellen. Ők a pörkölt és őrölt kakaóbabhoz vizet, kukoricalisztet, vaníliát és csilit adtak.
A maják keserű kakaóitalát az aztékok vaníliával és mézzel édesítették. Náluk a csokoládé gazdasági értéke kapott hangsúlyt: a nemesek italának tartották, és fizetőeszközként használták, például az adót is kakaóbabban fizették.

A táplálkozástudományi kutatások a csokoládéról is bizonyították, hogy kismértékű fogyasztása előnyös a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Tudta-e, hogy bizonyos csokoládéknak nagyobb az antioxidáns-hatása, mint a zöld teának, a vörösbornak, vagy az epernek? A csokoládé, mint ősi kultikus táplálék, napjainkra a táplálkozástudományi szakemberek és a kardiológusok egyik legizgalmasabb kutatási területévé vált.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu