A királyok bora, a borok királya - Legfrissebb

A királyok bora, a borok királya

A királyok bora, a borok királya

Sikerült alaposan megfáznom ebben a gyönyörű kora nyári időben. Fájt a torkom, tüsszögtem, náthás voltam. Kolléganőm érdekes kúrát ajánlott a bajomra. Azt tanácsolta, hogy vásároljak egy üveg tokaji aszúbort, és egy este folyamán apránként iszogassam meg a tartalmát. Állította, hogy másnapra kutya bajom sem lesz. Felkeltette érdeklődésemet, ezért utána néztem, hogy mi az alapja ennek a jól hangzó gyógymódnak.

A tokaji aszúbor kiváló élettani hatása évszázadok óta ismert, a gyógyszerkönyvek „VINUM TOKAIENSE PASSUM”-ként jegyezték. Fogyasztották pestis, vérhas, hideglelés és légcsőhurut, vérszegénység és étvágytalanság ellen, de alkalmazták daganatos megbetegedések gyógyítására és idegrendszeri panaszokra is. Általános egészségjavító hatása miatt a lábadozó betegek erősítésére is szolgál. Kiváló afrodiziákum hírében áll. Penicillintartalma miatt bizonyítottan gyógyhatású. Uralkodók is használták gyógyszerként: Mária Terézia – udvari orvosa tanácsára – naponta ivott tokajit. A 20. századi tudomány hitelesítette a tokaji bor gyógyerejét. Tizennégyféle olyan ásványi anyagot találtak benne, amely az emberi szervezetre jótékony és serkentő hatású.
A Tokaji Aszú első ismert írásos említései a 16. századból maradtak ránk, de feltételezhető, hogy már a 15. században is készítettek ilyeneket. Készítését Lorántffy Zsuzsanna udvari papja, Szepsi Laczkó Máté jegyezte le először az 1630-as években, és lényegi változás azóta sem történt.

Kedvező időjárás esetén a túlérett szőlő héja az eső, a reggeli párák miatt megreped, így megtelepedhet rajta a nemesrothadást okozó Botrytis Cinerea penészgomba. Emiatt a szemek elveszítik víztartalmuk 80%-át, de cukortartalmuk megmarad. A késői szüreten az aszúszemeket kézzel kádakba válogatják, ahol saját súlyuk alatt kisajtolódik az eszencia. Ezután a szemeket tésztaszerű péppé dolgozzák föl, és bort töltenek rá. Így ázik 12-48 órán át, majd kipréselik. Ezután a bort nemespenésszel borított pincékben, kisméretű tölgyfahordókban érlelik legalább két évig, ezután palackozzák.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu