Cserszömörce - Legfrissebb

Cserszömörce

Cserszömörce

Májusi gyógynövénysorozat

Május a gyógynövények nagy részének gyűjtő ideje. Az új hajtások zsengék, tele vannak energiával, gyógyító erővel, ezért szedésük ez idő tájt ajánlott. Sok olyan fa, bokor, virág él a környezetünkben melyekről nem közismert a gyógyhatás.

Ezek közé tartozik többek közt a cserszömörce.

Parkok, kertek egyik kedvelt díszcserjéje a cserszömörce. A szömörcefélék (Anacardiaceae) családjába tartozik. Apró virágai júniusban nyílnak, a meddő virágokból hosszú szőrszerű képződmények fejlődnek, így a hajtások végén nagy laza bugák alakulnak ki. Levelét megdörzsölve jellegzetes illatot áraszt, amit a benne található gyógyhatású terpentin vegyület okoz. Lombja ősszel jellegzetes bíborvörösre színeződik. A levele cseranyagban rendkívül gazdag, tartalmaz még flavonoidokat, szerves savakat, illóolajat is.
A növény ágrész nélküli zöld levelét hasznosítják gyógyászati célokra, melynek gyűjtési ideje május, június.

Bizonyítottan jó gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és összehúzó szer. Házi használatban csak külsőleg alkalmazzuk. Fogíny- és torokgyulladás ellen szájöblögetőként vagy ecsetelőként használjuk, aranyeres bántalmak kezelésére ülőfürdőt is készíthetünk főzetéből.

A növényből ipari bőrcserző-anyagot és sárga festékanyagot is nyernek ki. Fája hazánkban kedvelt kelmefestőszer volt a kézműiparban, a népművészek ma is használják.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu