Depressziós vagyok! - Legfrissebb

Depressziós vagyok!

Depressziós vagyok!

Van megoldás!

A depresszió az ember érzelmi egyensúlyát alapjaiban felborító, súlyos mentális betegség, mely az élet bármely szakaszában jelentkezhet. A még mindig élő tévhitekkel ellentétben több, mint átmeneti rossz hangulat vagy hangulati mélypont, ennek megfelelően puszta akaraterővel nem is győzhető le. Megfelelő kezelés nélkül a tünetek hetekig, hónapokig vagy évekig is fennállnak.

Mi okozza?

Teljesen egzakt válasz nem létezik: máig nem tudjuk pontosan, mi okozza a depressziót, annyi azonban megállapítható, hogy biológiai, pszichológiai és környezeti tényezők együttes hatása váltja ki. A pesszimista, önértékelési zavarokkal küzdő, stresszes, hajszolt életet élő emberek ugyanúgy veszélyeztetettek, mint azok, akik valamilyen súlyos veszteséget szenvedtek el. Bizonyos pszichológiai adottságok fokozottabban hajlamossá tesznek a depressziós megbetegedésre.

Miként jelentkezik?

A depressziós betegek állandó fáradtságot éreznek, mellette erős szorongással, nyugtalansággal, reménytelen pesszimizmussal. Önértékelésük alacsony, tehetetlennek, fáradtnak és lassúnak érzik magukat, képtelenek “erőt venni” önmagukon. A korábban oly szívesen űzött foglalatosságok iránti érdeklődés megszűnik. Általánossá válnak az alvászavarok, az evési problémák és a szexuális vágy lecsökkenése vagy megszűnése. A koncentrációs képesség szertefoszlik, döntési nehézségek jelentkezhetnek és a memória sem működik megfelelően. A gondolatok gyakran a halál és az öngyilkosság körül járnak.
A fenti tünetek mellett a depresszió fizikai síkon is jelentkezhet tompa mellkasi vagy hasi fájdalom, fejfájás, szédülés, netán székrekedés vagy hasmenés.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A depresszió előzetes tünete sok minden lehet: hirtelen, gyakori hangulatváltozások, általános levertség, gyengeség, fáradékonyság és aluszékonyság, netán megmagyarázhatatlan fájdalmak a test különböző részein. A betegség ugyanakkor kellő odafigyeléssel és orvosi segítséggel gyógyítható, ám ehhez az kell, hogy feltárják a panaszokat, a statisztikai adatok szerint ugyanis háromból két depressziós beteg nem kap megfelelő kezelést – mivel problémájukat nem diagnosztizálják.

Hogyan gyógyítható a depresszió?

A depresszió az összes mentális betegséghez képest kedvezően gyógyítható. Az antidepresszáns gyógyszerekkel kezelt betegek 80 százalékánál teljes felépülés tapasztalható. A depresszió kezeléséhez triciklikus antidepresszánsokat, szerotonin- és noradrenalin- visszavételt gátló gyógyszereket, valamint a szerotonin és más neurotranszmitterek lebontását végző enzimek gátlószereit alkalmazzák. Öngyógyítás nem lehetséges, a kezelés pedig nem megy egyik napról a másikra: a kúra legalább 5-8 hétig tart, de eredményessége esetén tanácsos még tovább, akár hónapokig szedni az antidepresszánsokat, hogy így előzzük meg a betegség kiújulását. A gyógyszeres kezelés mellett pszichoterápia segíthet a betegeken, ám a gyógyulás szempontjából legalább ennyire alapvető a beteg környezetében élők támogatása.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu