Tényleg megéri tönkretenni magunkat? - Nőknek

Tényleg megéri tönkretenni magunkat?

Tényleg megéri tönkretenni magunkat?

Szakadjon ki a napi mókuskerékből!

Az ember legfontosabb riasztórendszerét a közérzet-zavarok jelentik. Jelzik, hogy testi-lelki egyensúlyunknak lőttek, kibillentünk a nyugvópontról. Vegye komolyan ezeket a jelzéseket és tanulja meg értelmüket megmagyarázni. Az alapvető megelőzést az jelenti, ha meghajolunk teherbíró képességünk határai előtt.

A teljesítmény hajszolása, a szigorú fegyelem és a rend kihat életünk minden területére. Már a gyermekeinket is olyan tanácsokkal látjuk el, hogy önmagukat keményen, megalkuvás nélkül hajtsák. A mai kultúrák nem engedik meg számunkra, hogy bizonyos dolgoktól elhatárolódjunk és ne hajszoljuk magunkat, amit számos általános, napi rendszerességgel mondott-hallott szólásunk is tökéletesen igazol („szedd össze magad”, „legyen benned tartás, ezen túl kell jutnod”, „ezt már csak kibírod, másoknak is ment”). Ez a külső formákhoz történő alkalmazkodás kimondottan veszélyes lehet, mert amennyiben nem tudunk kellő figyelmet szentelni a pszichoszociális nehézségeknek, testi bántalmaink is intenzívebben jelentkezhetnek. Gondjainkat gyakran csak akkor vesszük komolyan, amikor egyértelműek a zavarok – ezek azonban csak akkor válnak kézzelfoghatóvá, mire már késő és kialakult valamilyen szervi károsodás is. Ilyen messzire nem szabadna eljutnunk.

Amennyiben úgy érzi, hogy túlhajszolt, vagy jogtalan elbánásban részesült, tiltakozzon rögtön és egyértelműen, ne eméssze magát feleslegesen. A rágódás, a rossz élethelyzet önsanyargató túlelemzése roppant káros. Csapjon az asztalra, ha úgy érzi jónak, a bosszantó dolgokat legjobb azonnal tisztázni. Kerülje a gátló önsajnálathoz való passzív ragaszkodást! Rövid ideig tartó közérzetzavarok esetében sokat segíthetnek az alvás, az ellazító gyakorlatok, a testmozgás és a sport, esetleg a természetes gyógyanyagok, teák. Teljesítse kívánságait kényeztetéssel, gondoskodással, önmaga ápolásával és több önszeretettel.

Járjon saját kedvében!

– A víz és a meleg ellazítanak és új testérzést nyújtanak. A fürdés, gőzfürdő vagy szauna csodás hatású lehet.

– A jó beszélgetésektől megkönnyebbül az ember. Találkozzon rendszeresen barátokkal és ne restelljen velük személyes hangulatairól, szorongásairól vagy nyugtalansága okairól beszélgetni! A szomorúság, a félelmek, az agresszió vagy akár a sértések is könnyebben viselhetőek el, ha azokat az ember megosztja valakivel. A túlterheltségi érzés csökkentésére kérje mások segítségét és támogatását! Ez a szimpla beszélgetéstől akár nagyobb feladatok átvételéig is terjedhet (például felvigyázás).

– Fogadjon el meghívásokat, hagyja magát kissé kényeztetni és kiszolgálni. Járjon el otthonról, járjon el táncolni, élvezze rendszeresen a társasági és kulturális lehetőségeket, a szexet és a kedveskedést.

– Szenteljen nyugalmat és szabadidőt arra, hogy kívánalmait és igényeit jobban megismerhesse. Jegyezze fel, mikor kezdődött pontosan félelemérzete, nyugtalansága, idegessége, izgatottsága, és a feljegyzések segítségével próbálja megállapítani, hogy a hangulatai a családban vagy a munkahelyen kialakult helyzettel vagy bizonyos eseményekkel összefüggésben alakulnak-e.

– Gondolja át, mennyiben felelnek meg a mások által vagy önmaga lelkiismerete által állított követelmények a saját kívánalmainak. Mennyire fontosak azok a feladatok és célok, melyek után szakadatlanul, önmagát nem kímélve menetel?

– Gondolkodjon el életstílusáról is: milyenek a kapcsolatok a hivatásával, milyen a munkahelyi magatartása? Hogyan táplálkozik? Mennyi alkoholt fogyaszt? Mennyit dohányzik? Fogyaszt-e kábítószereket? Milyen mozgásigénye van? Rendben van a szexuális élete?

– Szakítson egy kis időt csak saját magára anélkül, hogy ezen időszak alatt háztartási tevékenységgel, hobbival, sporttal vagy tévézéssel töltené az idejét. Egyszerűen ne csináljon semmit, „lötyögje” el az időt! Sosem gondolnánk, mennyire fontos ez néha.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu