Frigid vagy sem? - Nőknek

Frigid vagy sem?

Frigid vagy sem?

A vágy hiányáról

A frigid kifejezést régebben minden női problémára alkalmazták, a mára meglehetősen pejoratívvá vált szó azonban azokat jelöli, akiknek nincs hüvelyi nedvesedésük, nem keletkezik a nemi szervükben vérbőség, sőt, általában nem is vágynak a szexre, nem éreznek izgalmat.

A hivatalosan inkább anorgazmiának, libidóhiánynak nevezhető rendellenességnek a valóságban két fajtája van. Az úgynevezett elsődleges (primer) frigiditás azt jelenti, ha a nő soha életében egyik partnerével sem, sőt, önkielégítés révén sem volt képes szexuális izgalomra, orgazmusra. Ez a probléma szerencsére nagyon ritka. Az elsődlegesen frigid nők alapvetően képtelenek az erotikus érzésekre koncentrálni, pszichoszexuális fejlődésük általában nem volt zavartalan. Ennek okai között meghúzódhat valamiféle tudattalan konfliktus, mely hatására ellenérzés alakult ki a nemiség vagy a férfiak iránt, netán önértékelési zavar, de a női szexualitást tulajdonképpen bármilyen eredetű félelem, szorongás vagy harag megzavarhatja. Vannak olyan nők is, akik pszichésen egészségesek, mégis szexuális zavarral küszködnek. Ennek az is lehet az oka, hogy sohasem volt lehetőségük, alkalmuk normális szexuális viselkedésű férfival találkozni. Jellemző rájuk, hogy kevés szexuális tapasztalattal igen korán mennek férjhez olyan férfihez, akinek szexuális zavara van. A női szexualitással kapcsolatos tudatlanság és tévhitek is nehézségeket okozhatnak.

Másodlagos (szekunder) frigiditásnak a vágy hiányát nevezzük: a nő ilyenkor élete egyik szakaszában valamilyen okból elveszti azt a képességét, hogy szexuálisan izgalomba jöjjön. A mindennapi élet gondjaitól kezdve a mélylélektani okok is megzavarhatják a nemi életet. Ezt az állapotot általában akkor tartják kórósnak, ha legalább egy évig fennáll. Bármilyen eredetű súlyos depresszió ilyen frigiditáshoz vezethet, és természetesen kiemelkedően fontos ok a kapcsolatzavar. Ha a pár, netán az egyik fél elveszíti szexuális érdeklődését a másik iránt, vagyis ritkábban szeretkeznek, netán a szex minőségét tekintve sokkal rosszabb, mint azelőtt volt, még nem jelenti azt, hogy a nő nem élhet át orgazmust, a következő fázisban viszont már ez is bekövetkezhet, majd a végén már szexuális izgalomra sem lesz képes. Ha ennek dacára is folytatódnak az együttlétek, a nedvesedés hiánya miatt egyre inkább fájdalmas lesz a behatolás. Ezekben az esetekben a szexuális zavar csak tünet, mert igazából a kapcsolat érzelmi részét kell rendbe hozni.

Természetesen a betegségek is a vágy csökkenéséhez vezethetnek: tipikusan ilyenek a nőgyógyászati problémák gyulladások vagy a gombásodás. A szervezet ilyenkor blokkolja a libidót, hogy elkerülje a fájdalmat. A terhesség hatása a vágyra egyénileg változó, de a többség esetében az idő előrehaladtával jelentősen csökken a gerjedelem.

Aki bármilyen típusú orgazmusra képes, akár egyedül, akár párban, az nem nevezhető frigidnek, sőt, ha vágyat érez magában, akkor sem.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu