Gyomorégésre, menstruációs problémákra egyaránt kiváló - Nőknek

Gyomorégésre, menstruációs problémákra egyaránt kiváló

Gyomorégésre, menstruációs problémákra egyaránt kiváló

Az édesköményről

Az édeskömény a Földközi-tenger térségében honos zöldségféle, amelyet már az ókori egyiptomiak is termesztettek gyógyhatású anyagai miatt. Íze jellegzetesen ánizsos. Exportőr országa főként Olaszország, egész évben szezonja van. A hűtőben hozzávetőlegesen egy hétig tárolható. Az édeskömény kiválóan alkalmas pikáns ízű saláták készítésére. Párolva, főzve köretként fogyaszthatjuk.

Tartalmaz nagymennyiségű kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort vasat, mangánt cinket. Van benne A vitamin és B komplex vitamin.

Az édeskömény egyik legértékesebb ízesítőnk, mivel nemcsak az ízeket és a szájban levő íz-bolyhokat befolyásolja, de fogyasztásával alaposan besegítünk az emésztésünk meggyorsításába is. A rómaiak minden lakoma előtt körüladtak egy kis szelencét, melyben édeskömény volt. Egy csippentés elegendőnek bizonyult a hatalmas mennyiségű étel fogadására. Nem volt gyomorégés, és renyhe emésztés. Aktivizálja az emésztőszervek energiáját, a gyomorban és a vékonybélben. Felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét és csökkenti a gázok hajráját a belekben. Erről legjobban úgy győződhetünk meg, ha bab, vagy egyéb hüvelyes elfogyasztása után kellemetlen feszültséget érzünk a gyomrunkban, puffadtságot beleinkben, mintha megállt volna a mozgás. További jellegzetesség a csuklás, és a nehéz lélegzés, ami a szívre történő nyomásból is eredhet. Ezt megelőzhetjük, ha egy csipetnyi édeskömény-magot beleszórunk ételünkbe, ami tovább fokozza az ízek hatását. Ha olyan ételt fogyasztunk, amelyhez nem csatolhatjuk az édesköményt, de érezhetően baj van az emésztésünkkel, legjobb, ha e dús levelekből készített lét fogyasztjuk, két- három evőkanállal.

A fent említett emésztési zavarok esetén az egész emésztési rendszerre kiterjedő lelassulás a jellemző. Az egész anyagcsere lelassul, a gyomorban, a belekben pang az étel. Ez lehet túlzott fogyasztás eredménye, vagy idősebb korban a keményítő és a fehérje együtt való fogyasztása. Csökkenthetjük az emésztőszervek terhelését, ha csak keveset fogyasztunk, vagy egyszeri étkezés alatt csak fehérjét vagy csak keményítőt fogyasztunk zöldségfélével. Gyümölcsöt, édességet csak az étkezés után két órával fogyaszthatunk. Ezt azoknak ajánlatos betartani, akik idősebbek, s csökkent az anyagcsere, illetve lelassult az emésztés. A székrekedést a gyomor folyamatos túlterhelése is okozhatja. Ilyenkor ajánlatos meggyorsítani egy kicsit az emésztőszervek mozgását egy kis édeskömény-lével.

Az édeskömény felhasználható késő, rendszertelen menstruáció kezelésére is. A legújabb kutatások kiderítették, hogy női hormonaktivitású hatása is van, ami enyhítheti a klimax tüneteit. Jobb hatást érhetünk el, ha az édesköményt cickafarkkal és komlóval kombináljuk. A késő menstruációnál 10 nappal a menstruáció ideje előtt kezdjük el alkalmazni az édeskömény teáját, minden nap rendszeresen fogyasztva azt.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu