A szex nehézségei - Nőknek

A szex nehézségei

A szex nehézségei

Nemzeni vagy nem nemzeni, ez itt a kérdés! I.

A nők az első menstruációtól a változás koráig képesek teherbe esni, a férfiaknak hosszabb idő áll rendelkezésre utódnemzésre, a pubertástól egészen késő öregkorig. De vajon mi történik ezen idő alatt? Mitől függ, lesz-e utód, mikor és hogyan? Hogyan befolyásolják a közösülés nehézségei (impotencia, korai magömlés, frigiditás, hüvelyszárazság), a peteérési ciklusok, a megtermékenyülési és nemzési fogékonyság a várva várt (vagy éppen nem várt) áldott állapotba jutás valószínűségét és időpontját?

Mikor a férfinak nem megy…

Impotenciáról (erektilis diszfunkcióról) akkor beszélünk, ha a beteg nem képes elérni vagy fenntartani a közösüléshez, ejakulációhoz, vagy mindkettőhöz szükséges mértékű merevedést. Az impotencia maga nem befolyásolja a szexuális vágyat vagy az orgazmus képességét. Ez viszonylag megnyugatatóan hangozhat az e betegséggel kűzdő férfiak számára, ám egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mértékű és eredetű a probléma. Amennyiben a pobálkozások 25 százalékában csődöt mond az ember, azt a szakma impotenciának nevezi; ez már nyilvánvalóan zavaró hatású. A háttérben sok minden lehet, lelki vagy fizikai bajok, de csak kevés esetben okozza komolyabb egészségügyi probléma. Ezen eseteknek megvan az a veszélye, hogy (további) lelki panaszokhoz vezetnek, hiszen mindkét helyzetben (akár lelki, akár testi eredetű a probléma) csüggedésre adhat okot. Ez még mindig nem jelentené azt, hogy a férfi nem képes utódnemzésre, hiszen ondójában megfelelő a spermiumok száma továbbra is, ám könnyen beláthatjuk, hogy nem ez a legmegfelelőbb állapot a családtervezésre, így mindenképpen arra kell törekednünk, hogy orvosoljuk a problémát. A férfi bátran forduljon orvoshoz, hogy kizárhassa a szervi betegségeket, illetve segítsen azokon, a nő pedig segítse társát, hiszen nem könnyű neki szembenézni ezzel a helyzettel. Ha a reggeli merevedés megmarad, önkielégítés során az erekció megfelelő, és a gátlás csakis az aktus környékén jelentkezik, akkor bizonyosak lehetünk, hogy lelki eredetű impotenciáról van szó. Ilyenkor még fontosabb a partner támogatása és türelme, hiszen éppen arra van szükség, hogy a férfi elhiggye, nincs itt a világ vége.

A rendszeres merevedés segít megelőzni az impotenciát, mivel javítja a nemi szerv vérellátását, de igazolt tény, hogy a legtöbb férfi életében rövidebb-hosszabb időre jelentkezik átmeneti merevedészavar. Valamelyest hasonló közösülési problémákat okozhat a korai magömlés, ám szintén nem befolyásolja a nemzési képességet, sőt ekkor még arról sem lehet szó, hogy az elmaradt közösülések miatt csökkenne a teherbe esés valószínűsége.

Mikor a nőnek nem megy…

Először is el kell különítenünk két fontos fogalmat a témában: az orgazmuszavar és a frigiditás fogalmát. Az előbbi az orgazmus késői, nehéz létrejöttét takarja, míg utóbbi a szexuális vágy hiányát. A fogantatás szempontjából lényegtelen, hogy átél-e a nő orgazmust az együttlét során, így az orgazmuszavart „csak” mint lelki nehézséget említhetjük a témában. Természetesen frigid nő is teherbe eshet, ám léteznek olyan durva esetek is, mikor egyáltalán nem kívánja a szexet, nem tud átélni szexuális izgalmat sem partnerével, sem önkielégítés során. Ez súlyos probléma, hiszen a szexuális élet teljes leépüléséhez vezethet. Sokkal gyakoribb gond a hüvelyszárazság, ami relatív és viszonylag megfoghatatlan állapot. A hüvelynek a nemi aktus előtt kell elérnie azt a nedvességi állapotot, ami elősegíti a behatolást. A nedvesedés elmaradásának oka lehet az ösztrogénszint változása (a menstruális ciklussal összefüggésben, idős korban vagy fogamzásgátló tabletta szedése miatt), de sokféle külső hatás is, ami felborítja a nyálkahártya egyensúlyát: tampon használata, szex során a hüvelybe került ondó, a szappanok, tusfürdők vagy a hüvely túl gyakori öblítése, fertőtlenítése. Kézenfekvő lehet ilyenkor síkosító alkalmazása, azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ez csak felületi megoldás a problémára, tehát ha hosszabb időn át tart az állapot, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz, illetve figyeljünk oda, mi lehet a kiváltó ok. Főként azért, mert ha az alacsony ösztrogénszint váltja ki a szárazságot, akkor peteérési problémák is lehetnek a háttérben, amik már nagyon is közvetlenül hatnak a megtermékenyülésre.

A női ciklusról és az ovuláció idejének kiszámításáról itt olvashatnak összeállításunk második részében.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu