Életveszélyes lehet a grillezés - Nőknek

Életveszélyes lehet a grillezés

Életveszélyes lehet a grillezés

Frissen nyilvánosságra került kutatási adatok szerint a grillezett ételek növelik a mellrák kockázatát a nőknél, különösen idősebb korban, nem árt ezért óvatosan élvezni a faszénen füstölt húsok ízét.

Az Epidemiology folyóiratban közölt kutatási eredmények alapján a grillezett ételek fogyasztása növeli a mellrák kockázatát. A betegség kialakulásának veszélye fokozottan jelentkezik a menopauza időszakán már átesett hölgyek körében.

A vizsgálat során az ő esetükben heti egy adagnál nagyobb mennyiségű grillezett, vagy füstölt hús fogyasztása már 47 százalékkal növelte a melldaganat kockázatát. A menopauza időszakát megelőzően azonban fogyasztásuk hatására sem nőtt a betegség kialakulásának veszélye.

A kutatók mindezek alapján úgy vélik, a grillezés és füstölés által a táplálékokba kerülő karcinogének felhalmozódásához és egészségkárosító hatásuk kifejtéséhez évek szükségesek. Ennek megfelelően minél előbb változtatunk szokásinkon, annál inkább védekezünk a mellrák ellen. A grillezés, füstölés helyett a húsokat készítsük sütve, és törekedjünk napi öt adagnak megfelelő mennyiségű friss zöldség és gyümölcs elfogyasztására.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu