Uramisten, terhes vagyok?! - Nőknek

Uramisten, terhes vagyok?!

Uramisten, terhes vagyok?!

Az első jelek

Bár számos nő észleli a terhességi szimptómákat, jónéhányuk nem gondolja, miről is van szó, az első jelek ugyanis összetéveszthetőek bizonyos más betegségek tüneteivel. Ezek közé tartozik a hányingerrel kísért reggeli rosszullét, mely a legáltalánosabban tapasztalt jelenség. Az első egyértelmű jel általában a menstruáció elmaradása.

A havi ciklus elmaradása a teherbe esés egyik legjellemzőbb tünete, noha ez sem általános érvényű, hiszene a háttérben más okok is meghúzódhatnak. Ilyen a stressz, testsúlyváltozások, különféle betegségek. A rendszertelen vérzés összefüggésben állhat petefészekcisztával, amely miatt több hónapon át is elmaradhat a menstruáció.

További jel, hogy a terhesség alatt változik a mellek mérete és érzékenyebbé válnak, már az egészen korai szakaszban is. A mellek növekedése a későbbi szoptatást készíti elő. Ez az érzés néhány héttel később elmúlik. A mellbimbó udvara is sötétebbé válik, ez szintén az első terhességi tünetek egyike.

A reggeli hányinger és hányás az a klasszikusan terhességet jelző esemény, amit nagyon szeretnének elkerülni a babát várók. A hányinger és a rosszullét sok várandós nőt érint terhességük 5. és 6. hete körül, sőt, már az első két hét után is, napi panaszokat okozva. Az első trimeszter vége közeledtével fokozatosan megszűnik. Rengeteg nőnek okoz problémát a fáradtság is a terhesség első időszakában, emögött azonban más okok is rejtőzhetnek. Van, aki számára a fáradtság érzése jelenti a legnagyobb próbatételt.

Szintén terhességre utal a gyakoribb vizelési inger. Ennek oka, hogy a méh növekszik és nyomja a húgyhólyagot. A progeszteron szintjének emelkedése a húgyhólyagra és annak izomzatára is hatással van, tehát olyan eset is előfordul, hogy csupán vizelési inger jelentkezik, amelyet nem kísér vizeletürítés, vagy csak igen kis mennyiségben.

Megváltozik az íz- és szagérzékelés is: sok nő lesz „kívánós”, vagyis nagyon kíván bizonyos ételeket, vagy éppen ellenkezőleg, elutasít olyanokat, amelyek fogyasztásával kapcsolatosan előzőleg nem volt ellenérzése. A terhes nők érezhetnek furcsa, fémes ízt is. Lényegesen kellemetlenebb tünet a székrekedés, de ez is általános, amitől nem szabad megijedni, egy idő után magától elmúlik.

Ha úgy érzi, terhes, nincs más hátra, mint bizonyosságot keresni. A fogantatás után két héttel a baba még nem nagyobb, mint egy gombostűfej, néhány sejtből áll. A beágyazódás után fejlődni kezd, formálódik. Otthon elvégezhető terhességi teszt bármelyik gyógyszertárban vásárolható, ez a vizelet HCG tartalmának kimutatása által jelzi a terhességet. Ha az otthoni eredmény pozitív, ajánlatos bejelentkeznünk az orvoshoz, hogy megerősítse a terhesség megállapítását. Hogy a terhesség és a szülés ideje tervezhető legyen, az orvos előírhatja a vérből meghatározott terhességi tesz elvégzését. Ezt hasznos elvégeztetni akkor is, ha a baba kihordásával kapcsolatosan aggodalmai lennének az anyának.

4-6 héttel a fogantatás után orvosi belső vizsgálattal egyértelműen megállapítható a terhesség ténye. A legárulkodóbb jelek a hüvelyi szövetek megvastagodása és a méh lágysága.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu