Szent ég, hullik a hajam! - Nőknek

Szent ég, hullik a hajam!

Szent ég, hullik a hajam!

Szülés után...

1-3 hónappal a szülést követően a nők jelentős hányadánál erőteljes hajhullás lép fel, aminek az oka az ösztrogénszint csökkenése. A terhesség alatt ez a hormon a szükségesnél nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre, aminek köszönhetően éppen e 9 hónap alatt marad sokkal több haj a növekedési fázisban, így kevesebb is hullik ki. Szülés után azonban az ösztrogénszint beáll a normális nívóra, vagyis az addig védett hajszálak szinte egyszerre hullanak ki. Ez a jelenség mintegy 6-9 hónap alatt zajlik le, ha viszont ennél tovább tart, orvoshoz kell fordulni.

A jelenség kellemetlen, de a jelzett határok között teljesen hétköznapi és normális, vagyis nem kell tőle megijedni. Amennyiben mégis azt gyanítjuk, hogy valamilyen lappangó betegségtől, hormonzavartól szenvedünk, forduljunk orvoshoz és kérjünk részletes vizsgálatot, így szakember döntheti el, szükségünk van-e kezelésre.

Ha semmi bajunk, akkor is figyeljünk arra, hogy mit eszünk, hiszen a megfelelő napi vitamin- és ásványianyag-szükséglet a haj egészséges fejlődésének alapfeltétele, ezt pedig megfelelő étrenddel kiegészítő készítmények nélkül is biztosíthatjuk. A haj egészséges növekedéséhez a legfontosabb a megfelelő mennyiségű (de nem túl sok!) fehérje, a cink, a vas, a C-vitamin, az esszenciális zsírsavak és a biotin. A túl sok fehérje, a túl sok A-vitamin és a túl sok szelén ezzel szemben hajhullást okozhatnak, vagyis ne essünk át a ló túlsó oldalára!

Bánjunk finoman hajunkkal, vagyis lehetőleg ne mossuk túl sűrűn, fésülködéskor ne tépjük, és ne szárítsuk forró hajszárítóval sem. Ha nem muszáj, inkább ne festessük és ne daueroltassuk, mert ezek ártanak neki. A fejbőr keringését jelentősen javíthatja a finom masszírozás, de még jobb, ha ezt jojobaolajjal végezzük, majd meleg törölközőbe csavarjuk és fél óra múlva alaposan megmossuk. Egyes gyógynövények is jótékony hatást fejtenek ki fejbőrünkre, így a például a bojtorjángyökér főzete erősíti a hajhagymákat. Egészséges hajvizet csalánból is készíthetünk, mely nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal és vitaminokkal látja el a szervezetet, így ha teaként fogyasztjuk, azzal is kedvezünk hajunknak.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu