A változás kora - Nőknek

A változás kora

A változás kora

Életünk második felének kezdete!

A 40-50 év közötti életkor jelentős változás a nők életében. Ez az az időszak, amikor a petefészek működése - és ezzel együtt a női szervezet - átalakul. A magyar nyelvben inkább a klimax szó honosodott meg, mely azonban szorosan összekapcsolódik a menstruáció elmaradásával gyakran - de korántsem mindig és egyáltalán nem kötelezően - együtt járó panaszokkal. Ezért helyesebb a változás koráról beszélni.

Vannak nők, akik egészen könnyedén, panasz- és tünetmentesen élik meg ezt az időszakot. Valószínűleg ők azok, akik teljes mértékben elfogadják önmagukat, s szembe tudnak nézni a múló idővel, és képesek átküzdeni magukat a klimaxot évszázadok óta kísérő negatív hozzáálláson. Másoknak - a többségnek - azonban sok problémát okoz. Ők nap mint nap felteszik maguknak a kérdést: vajon elég vonzóak-e még, nőként tekintenek-e rájuk a férfiak.

A havi vérzés elmaradása kétségbeejtően figyelmeztet a múló időre, arra, hogy fiatalságunk végérvényesen elmúlt. A kivörösödéssel, izzadással járó hőhullámok nemcsak kellemetlenek, a külvilág számára láthatóvá is teszik a változás korát, azt, amit még magunk előtt is titkolni szeretnénk.

A problémák okozója főként a petefészek hormontermelésének csökkenése. A hormonális változások 45 és 55 éves kor között lépnek fel, ezt követően a hormonális egyensúly újra helyreáll. Mai "életkor-mániás" gondolkodásunk szerint a menopauza nem természetes folyamat, hanem hiánybetegség. A közgondolkodás szinte belesulykolja a nőkbe: megöregedtek, a termékenység elvesztésével, gyermekeik felnevelésével együtt nőiességük, női szerepük is elmúlt, eljárt felettük az idő, csökkent értékűvé, hasznavehetetlenné váltak. Ezzel együtt a nők szinte elvárják a klimaxos panaszok és tünetek jelentkezését.

Érdemes fontolóra venni azt a tényt, hogy míg az európai, észak-amerikai kultúrákban a nők 80-90%-a szenved a klimaxszal összefüggő panaszoktól, addig az azonos korú ázsiai és afrikai nőknél ez az arány nem haladja meg a 15-20%-ot. Vajon genetikai okok magyarázzák a különbséget? Nem valószínű, hiszen az Egyesült Államokban élő ázsiai és afro-amerikai nők panaszai nem különböznek fehérbőrű társnőiktől. Mindezt az magyarázza, hogy a hagyományos kultúrákban a nő rangja, társadalmi státusza a kor előrehaladtával növekszik, míg a civilizált országokban csökken. Az európai, észak-amerikai kultúrában a nők semmitől sem félnek jobban, mint az öregedéstől.

Fogadjuk el tehát a változást! Gyászoljuk meg - ha erre van szükség - az elvesztett ifjúságot, de engedjünk utat a fejlődésnek. Gondoljuk meg: még 30-40 év áll előttünk! Csak rajtunk múlik, hogy úgy éljük meg a változás korát, mint egy új élet kezdetét, életünk második felének kapuját.

Épp ezért a korábbinál is fontosabb az egészséges táplálkozás, a mozgás. Ma már hozzáférhetők olyan természetes hatóanyagokat tartalmazó készítmények, amelyek enyhítik a panaszokat és megelőzik a szövődményeket anélkül, hogy beavatkoznának a szervezet hormonháztartásába. Egészségünk megőrzése, a csontritkulás megelőzésének érdekében ügyelnünk kell a megfelelő kalcium és D vitamin bevitelre. A többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik a vér koleszterinszintjét, gátolják az érfalak károsodását, s ezáltal hatékonyan védenek a szív-érrendszeri betegségek ellen. A gamma-linolénsav fokozza a barna zsírszövet aktivitását, s ezzel elejét veheti a klimaxszal összefüggő lassú, de feltartóztathatatlan súlygyarapodásnak, és – mivel a barna zsírszövet a hőszabályozásban is szerepet játszik - jótékonyan befolyásolja a hőhullámokat is.

Hölgyeim, ne féljenek tehát az öregedéstől! Természetes egészségvédő készítmények segítségével ragyogó formában maradhatnak. Fedezzék fel, alkossák újra önmagukat. Találják meg igazi, belső értékeiket, tűzzenek ki új célokat. Ha kihasználják és a maguk javára fordítják a változás korát akkor nagy esélyük van rá, hogy teljes testi és szellemi frissességben érjenek bölcs, idős (nem öreg!) emberekké. Az a nő, aki tudatosan és jövőorientáltan éli meg életének ezt a nehéz, de rendkívül fontos korszakát, bölcs, erős, sőt szép is lesz.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu