Nem a nassolás a megoldás a stresszre - Nőknek

Nem a nassolás a megoldás a stresszre

Nem a nassolás a megoldás a stresszre

Csak tovább rontunk a helyzeten

A stressz rendszerint megváltoztatja étkezési szokásainkat. A ránk nehezedő nyomás hatására választunk rendszerint egészséges ételek helyett magas zsír-, és cukortartalmú nassokat. Mindemellett a főétkezések mennyiségét –ezzel együtt a zöldségbevitelt- is csökkentjük, a hiányzó kalóriákat pedig szintén magas zsír-, és cukortartalmú falatokkal pótoljuk.

A vizsgálatban 422 egyén étkezési szokásait követték nyomon. A résztvevők egy, vagy több apróbb stresszhelyzet hatására a főétkezések közti nassolás mennyiségének növekedéséről, a főétkezések mennyiségének, s a zöldségfogyasztás csökkenéséről számoltak be. A stresszhelyzetek apróbb munkahelyi, vagy egyéb, munkával nem kapcsolatos eseményeket jelentenek úgy, mint összetűzés egy kollégával, egy kulcs elvesztése, határidő elmulasztása, prezentáció előadása. A tanulmány szintén kimutatta, hogy a mentális stressz inkább hajlamosít a nassolásra, mint a fizikai.

A stressz hatására fokozott nassolást kezdő egyének, vagyis az „emocionális táplálkozók” jellegzetesen sebezhetőbbek társaiknál, s a táplálékot, mint az öntudatuktól való menekülési lehetőséget kezelik. Vagyis idegesség, vagy valamely önmaguk ellen irányuló negatív érzelem jelentkezése esetén figyelmüket inkább az étkezésekre irányítják. Az egészségtelen szokások felvételére is a nők hajlamosak inkább. Ezek közül a korábban már említett magas zsír-, és cukortartalmú ételek mellett a dohányzás, s a koffein fogyasztás a jellemző.

Nassolás helyett fogyasszunk inkább folsavban, s B vitaminban gazdag táplálékokat: spárgát, marhahúsból készült ételeket, melyek segítenek hangulatunk stabilizálásában. A tej szintén gazdag B2 és B12 vitaminokban, illetve antioxidánsokban. A túró fehérjében és kalciumban gazdag táplálékforrás. Magas proteintartalmánál fogva a hosszú időre telítettség érzetet okoz, s így elkerülhetjük a nassolást.

A narancs és fekete áfonya magas C-vitamin tartalmánál, a mandula pedig magas E-vitamin tartalmánál fogva, antioxidánsként nyújt védelmet a stressz hatására szervezetünkben szétáradó káros szabadgyökök ellen. A tonhal fogyasztása magas B6 és B12 vitamin tartalmánál fogva ajánlott a stressz leküzdésére. A számtalan fontos vitaminnal dúsított gabonapelyhek is segíthetnek a stressz csökkentésében. Burgonya fogyasztásával újra feltölthetjük szervezetünket szerotoninnal, mely jó kedvünkért felelős kémiai anyag.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu