Bizonytalanok a petefészek-rák tünetei - Nőknek

Bizonytalanok a petefészek-rák tünetei

Bizonytalanok a petefészek-rák tünetei

Alhasi görcs és vizelet-inkontinencia: ezek lehetnek a petefészekrák kezdeti tünetei, melyek mégha izoláltak is, indokul szolgálhatnak egy részletes alhasi kivizsgáláshoz - állítja egy új tanulmány. A kutatók szerint a nők többsége hetekkel, hónapokkal a diagnózis felállítása előtt már panaszkodik hasonló tünetekre, azonban ezek az egész hasra, és nem csak a medencére lokalizálódnak.

A vizsgálat legfontosabb üzenete azon háziorvosok, belgyógyászok, nőgyógyászok számára, akik bizonytalan hasi tünetek miatt kezelnek nőket, hogy a rutin vizsgálatnak része kell legyen a medence vizsgálata is. A vizsgálat során 107 petefészekrákkal diagnosztizált hölgy kórlapjait nézték végig. A kórtörténetekből megállapítható volt, hogy a nők 22 százaléka panaszkodott több, mint két héten át fennálló hasi fájdalomra, melyhez nem társult hasmenés, illetve hányás, 18 százalékuknak pedig vizelettartási problémáik voltak, melyek a szokványostól sokkal gyorsabban, két-három hét alatt fejlődtek ki.

Általában ezek a nők panaszukkal háziorvosukat keresték fel, vagy gastroenterológushoz fordultak, akik gyomorfekélyre kezelték őket. A gond, hogy a kezelés eredménytelenségét látva sem vizsgálták őket tovább petefészekrák irányában. A petefészekrák gyógykezelésének kulcsa az időben történő felismerés. Korai stádiumban az esetek 90 százaléka gyógyítható, azonban előrehaladott esetekben az érintett nők 80 százaléka öt éven belül elhalálozik. A diagnózist nehezíti, hogy a bizonytalan hasi panaszok előfordulása rendkívül gyakori, és túlnyomó többségükben nem petefészekrák húzódik meg a háttérben. Ennek ellenére azonban jó mind az orvosoknak, mind a pácienseknek észben tartani: érdemes bizonytalan panaszok esetén egy nőgyógyászati vizsgálatot is elvégeztetni.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu