Mellrákot okoznak a vörös húsok? - Nőknek

Mellrákot okoznak a vörös húsok?

Mellrákot okoznak a vörös húsok?

Egy amerikai kutatócsoport szerint a nagy mennyiségű vöröshús fogyasztása megkétszerezi a fiatal nők mellrákos megbetegedésének esélyét. Amikor a kutatócsoport a vöröshúsfogyasztást összevetette a megbetegedésekkel, kiderült, azoknál a nőknél, akik naponta több mint másfél adag húst fogyasztottak, közel kétszer nagyobb volt a mellrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik csak heti kétszer vagy háromszor.

A bostoni Harvard Egyetem brighami kutatókkal együttműködve vizsgálta a 1989 és 2003 között zajló amerikai nemzeti egészségügyi felmérés résztvevői között a mellrákos megbetegedés és a vöröshúsfogyasztás összefüggéseit. A résztvevő nők 1991-ben, 1995-ben és 1999-ben töltöttek ki kérdőívet egészségi állapotukról, amelyben egyéb adatok mellett azt is regisztrálták, milyen gyakran fogyasztanak 130 különböző alapélelmiszert. Egy adag húsnak számított minden felvágottas szendvics, hamburger, hotdog, vagy szalonna, illetve a disznóból, bárányból és marhából készült egytálételek. A kutatócsoport az egészségügyi adatokon kívül felhasználta a résztvevők kétévente esedékes mellrákszűrés-eredményeit is. Amennyiben betegséget regisztráltak, a betegség kialakulásában nagy szerepet játszó ösztrogén és progeszteron szintet is ellenőrizték. Kilencvenezer, a menopauza előtt álló nő vett részt a felmérésben, akik közül a vizsgálat végén 1021 főnél regisztráltak mellrákot. 512 esetben az ösztrogén- és progeszteron-receptorok pozitív, 167 esetben negatív, 110 esetben kevert állapotú és 232 esetben ismeretlen státuszt mutattak.

Amikor a kutatócsoport a vöröshúsfogyasztást összevetette a megbetegedésekkel, kiderült, azoknál a nőknél, akik naponta több mint másfél adag húst fogyasztottak, közel kétszer nagyobb volt a mellrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik csak heti kétszer vagy háromszor.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu