Életveszélyes a kávé - Nőknek

Életveszélyes a kávé

Életveszélyes a kávé

Terhesen ne!

Sokan el sem tudják képzelni a reggelt kávé nélkül, és persze napközben is legurítanak néhány csésze teát, kávét, vagy egy-egy üveg kólát. Mindenkire vonatkozik, hogy a koffeint csak mértékkel szabad bevinni a szervezetbe, de a kismamákra ez fokozottan igaz. Egy amerikai orvosok által végzett idei kutatás szerint a rendszeres kávéfogyasztás, vagy más koffein tartalmú ital fogyasztása, ha kis mennyiségekről van is szó, mindenképp növeli a kockázatát annak, hogy a magzat kis súllyal, vagy idő előtt szülessen meg.

2645, átlagosan harminc év körüli terhes nőt vontak be a vizsgálatba, amelyből kiderült, hogy azoknak a nőknek, akik rendszeresen isznak kávét, sokkal nagyobb eséllyel születik kis súlyú gyereke, mint azoknak, akik egyáltalán nem isznak kávét. A koffein károsan befolyásolja a magzat sejtképződését, lassítja a véráramlást, arról nem is beszélve, hogy, ha egy csecsemő átlagosnál kisebb súllyal születik, az későbbi életére is kihathat. Az orvosok ugyanis korábban már megállapították, hogy az alacsony súllyal születettek körében számos megbetegedés gyakoribb, mint például a diabétesz, vagy a magas vérnyomás.

A vizsgálat kimutatta, hogy a koffeint nem fogyasztó kismamákhoz képest azok, akik napi egy-két kávét - vagyis körülbelül 100-200 milligramm koffeint - fogyasztottak, 20 százalékkal nagyobb eséllyel hozták világra idő előtt, vagy alacsony súllyal a babájukat. Azoknál pedig, akik ezt meghaladó mértékű koffeint vittek be naponta szervezetükbe, ez az arány már 50 százalékra nőtt, sőt a napi 200 milligramm feletti koffeinfogyasztás már a vetélés, illetve a magzatelhalás kockázatát is egyértelműen növelte.

A cél tehát mindenképpen az, hogy aki gyermeket vár, próbáljon meg teljesen leszokni a koffeinről, de az orvosok is tisztában vannak azzal, hogy ez egy erős kávésnál nem egyszerű, a hirtelen megvonás sokakat ingerültté, letargikussá tehet. Azt tanácsolják, hogy a rendszeres kávéfogyasztók eleinte próbálkozzanak azzal, hogy a kávéadagjukat felerészt koffeinmentes kávéval pótolják, aki pedig teázik, kevesebb ideig áztassa teáját. De mindenképp tanácsos, hogy fokozatos leszokással próbálják meg terhességük alatt lehetőleg 100 milligramm alá csökkenteni a napi bevitt koffein mennyiségét.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu