Miért nem tudnak nemet mondani a nők? - Nőknek

Miért nem tudnak nemet mondani a nők?

Miért nem tudnak nemet mondani a nők?

A kedvenc ételek varázsa

Egy új kutatás azt vizsgálta, hogy hogyan befolyásolja a nemi hovatartozás az éhségérzetet és teltségérzetet. Kiderült, a nők agya akkor is éhes, ha ők már nem érzik éhesnek magukat. Egy kísérlet bebizonyította, hogy az agyban keresendő az oka annak, hogy a nők kevésbé tudnak nemet mondani az ételekre.

Férfiakat és nőket kérdeztek ki kedvenc ételeikről. Ezután 20 órán át nem adtak nekik enni, majd mindenki megkapta a saját személyes kedvenc ételeit. Csakhogy megtiltották, hogy hozzányuljanak az ételekhez. Mindeközben PET (Pozitron Emissziós Tomográfia) vizsgálattal követték figyelemmel, hogy mi zajlik le a kíséreltben résztvevők agyában. Még a kísérlet előtt megtanítottak a férfiaknak és nőknek egy technikát, hogy hogyan tudják kognitív gátlással elnyomni, csökkenteni a vágyat, hogy megegyék az ételeket, és az éhség érzetét.

A vizsgálat kimutatta, hogy amint a férfiak „elhitették” magukkal, hogy már nem éhesek, agyuknak az a része, ami az éhségérzet alatt aktív volt, már nem „dolgozott”. Ám a nőknél igen, vagyis, hiába érezték, hogy nem éhesek, agyuk még éhes volt. A magyarázat a jelenségre az evolúcióban keresendő. A nőkbe a kutatók szerint ugyanis bele van táplálva, hogy kettő helyett kell enniük, a termékenység érdekében jól tápláltnak kell lenniük. Ez addig, amíg az embernek nem volt lehetősége bármikor és bármennyit ennie, nem jelentett gondot, egyszerűen nem volt lehetősége „túlennie” magát. Ma viszont már, amikor bármikor hozzájuthatunk egy újabb kalóriabombához, többek között ez a jelenség is oka lehet az elhízásnak.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu