Kevesebb a rákos a szklerózis multiplexesek között - Nőknek

Kevesebb a rákos a szklerózis multiplexesek között

Kevesebb a rákos a szklerózis multiplexesek között

Azok között, akik szklerózis multiplexben (SM) szenvednek tíz százalékkal kisebb a rákkockázat, mint az átlagnépességnél – derült ki egy évtizedeket átfogó, nagyszabású tanulmányból.

20 ezer SM-beteg és 200 ezer nem ezzel az állapottal élő ember egészségügyi adatait 35 éven keresztül vizsgálta egy stockholmi kutatócsoport. Az eredmények azt mutatják, hogy a szklerózis multiplexes pácienseknél 10 százalékkal kevesebb a rákbeteg, mint a másik csoportban. A nők körében még nagyobb a különbség. Igaz, egyes tumorfajtákat, így az agy- és hólyagdaganatokat nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták a szklerózis multiplexes embereknél, ezt a kutatók a gyakoribb vizsgálatoknak tulajdonítják, amelyek során korábban fedezik fel az esetleges eltéréseket.

A szakértők szerint annak, hogy összességében kevesebb a rákos az SM-betegek között, az lehet az oka, hogy a hosszan tartó betegség megállapítása után a páciensek egészségesebb életmódra térnek át.

A szklerózis multiplex egymillió embert érint világszerte, többségében nőket. Az enyhébb idegrendszeri tünetektől egészen az állandó bénulásig, látásvesztésig terjedhetnek a betegség következményei. A szakaszosan előrehaladó folyamatban a központi idegrendszer idegsejtjei elveszítik védőburkolatukat, ezért az ingerületvezetésbe hibák kerülnek.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu