Megtalálták a hajtépés ellenszerét? - Nőknek

Megtalálták a hajtépés ellenszerét?

Megtalálták a hajtépés ellenszerét?

Egy legújabb amerikai tanulmány szerint az N-acetilcisztein nevű aminosav megakadályozhatja a trichotillomániában szenvedők megszállott tevékenységét, a hajtépegetést. E betegségre eddig semmiféle módszer nem hatott.

A trichotillománia során a beteg rendszeresen saját haját húzogatja ki, melynek eredménye jelentős hajvesztés lesz. A beteg olyan kényszert érez,melynek képtelen ellenállni, a hajszálak kitépése pedig nagy megkönnyebbülést, boldogságérzetet jelent.

Dr. Jon E. Grant és munkatársai Minneapolisi Egyetemen végzett vizsgálata szerint az N- acetilcisztein ígéretesnek tűnik a megrögzöttséget mutató betegek kezelésében azáltal, hogy szerepet játszik a glutamát rendszerben, mely vegyület az emberi agysejtek közti leggyakoribb jelátvivő molekulája.

A kísérlet során az N-acetilcisztein 50 trichotillomán felnőttre való hatását vizsgáltak. Véletlenszerűen kiválasztottak 25 személyt, akik 12 héten keresztül napi 1200 és 2400 mg közötti N-acetilciszteint kaptak, míg a másik csoport placebo (hatóanyag nélküli készítmény) kezelésben részesült.

A 12 hét elteltével azok a betegek, akik aktív kezelésben részesültek, határozottan alacsonyabb arányban mutatták a hajhúzogatás tüneteit, mint a placebo csoport betegei. A betegek 50%-án javított az N-acetilcisztein a kontroll 16%-ához képest. Ráadásul az N-acetilcisztein hatására semmilyen mellékhatásról nem számoltak be. A kutatók szerint az N-acetilcisztein javulásban való jelentősége nagyobb volt, mint az egyéb terápiás módszereké összehasonlítva a gyógyszerekkel kombinált, vagy önmagában alkalmazott „beszédterápiával”.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu