Odafigyeléssel a legrettegettebb női betegség is legyőzhető - Nőknek

Odafigyeléssel a legrettegettebb női betegség is legyőzhető

Odafigyeléssel a legrettegettebb női betegség is legyőzhető

A mellrák a mell mirigyállományának rosszindulatú daganata. Különböző típusai vannak, melyeknek tapintási lelete és gyógyulási kilátásai eltérnek egymástól. Némelyik egészen lassan nő, és csak akkor ad áttétet, amikor már nagyon nagy. Más típusok gyorsan nőnek és szóródnak. Maga a daganat kevésbé veszélyes, mint a csont-, tüdő- és más szervi áttétek.

Az emlőrák kialakulása

A jóindulatú melldaganatok többsége mastopathia, amely kezdetben fájdalmas, dudoros, köteges keményedés a mellben. Később ezekben folyadékkal teli üregek, úgynevezett ciszták alakulhatnak ki. Maga a mastopathia veszélytelen, de elrákosodhat.
A mellrák pontos oka a mai napig ismeretlen. A statisztikából azonban egész sereg rizikófaktort ismerünk. Sok betegnél családi hajlam áll fenn, vagyis a családban korábban előfordult már mellrák. További gyakori ok a gyermektelenség, az időskori első szülés, a rövid szoptatási idő és bizonyos menstruációs zavarok. Leginkább negyven éven felüli nőknél fordul elő, de fiatal korban sem lehet kizárni teljes biztonsággal.

Az emlőrák felismerése és kezelése

Vizsgálja meg a tükör előtt először leengedett, majd felemelt karokkal, hogy lát-e bőrén vagy a mellén elváltozást! Ezután feküdjön le, helyezze karját a teste mellé, és tapintsa meg a mell külső oldalát. Az esetleges keményedések a keze és a bordák között jól kitapinthatóak. Helyezzen párnát a bal válla alá és bal karját tegye a feje alá. Tapintsa meg jobb kezével bal mellének belső oldalát, majd ugyanígy vizsgálja meg a másik oldalt is. A beszappanozott mellen kisebb göbök is tapinthatók, melyeket szárazon nem lehet érezni. Nyomja mellét tenyérrel könnyedén a bordákhoz, és így is vizsgálja meg!
Ha a rendszeres (!) önvizsgálatnál rendellenességet észlel, azonnal forduljon orvoshoz. Készüljön fel a kérdésekre, melyek ugyanazok szoktak lenni: mikor és melyik részen észlelte a daganatot a mellében, nyomásérzékeny volt-e, milyen nagy volt, azóta nőtt-e, volt-e a családban emlődaganat, szoptatta-e gyermekét és mennyi ideig.
Ha valóban rosszindulatú daganatról van szó, korai stádiumban jók a gyógyulás esélyei. Az orvos kétes esetben mammográfiát végez – ez az emlő röntgenvizsgálata – , hogy megállapítsa, jó- vagy rosszindulatú daganatról van-e szó. Rák esetében besugárzás vagy műtéti kezelés jön szóba. Amennyiben súlyos esetben az emlőt el kell távolítani, bizonyos idő elteltével plasztikai műtéttel vissza lehet állítani a mell formáját.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu