Bele kell törődnünk: az öregedés nem állítható meg - Senior

Bele kell törődnünk: az öregedés nem állítható meg

Bele kell törődnünk: az öregedés nem állítható meg

A csodaszerektől sem leszünk fiatalabbak

A geriatrikumok, azaz öregedés elleni gyógyszerek hangzatos nevük ellenére egy dologban megegyeznek: nem tudják késleltetni az öregedést és nem tudják eltüntetni a már meglévő öregedési jelenségeket. Ha e szereknek valami hatásuk van, az rendszerint a placeboeffektusra, a látszathatásra vezethető vissza, legyen szó akár erősítőszerekről, akár vitaminkészítményekről. Nemcsak, hogy nem használnak, de túlságosan nagy mennyiségben szedve kellemetlen mellékhatásokat is okozhatnak.

Erősítők

A kimerültség ellen szedett erősítőszerek általános „hatása” többnyire szuggesztión alapul. Ettől eltekintve nem ajánlatos az álmosságot és a fáradtságot izgatószerekkel legyőzni, mert ezáltal elnyomjuk a szervezet jelzéseit, az igényt a pihenésre. Az egyik legkedveltebb szer az elapadó férfi- és egyéb erő felélesztésére a ginzenggyökér. Gyógyító hatását sosem bizonyították, de elképzelhető, hogy fokozza az immunrendszer ellenállóképességét, ha évi 3-4 alkalommal tartunk egy 3-4 hetes kúrát. Állandó szedése azonban magas vérnyomást, bőrkiütést, idegességet, ödémát és hasmenést okozhat, nagyobb mennyiségnél pedig depressziót okozhat.

Sok úgynevezett erősítőszer izgató hatását az alkohol adja (Buerlecithin, Aktivanad, Biovital, Indovert, Ginseng, Tai Ginseng, Voltax), mely ezeknél a szereknél mintegy 20 százalékot tesz ki. Néhány szer lecithint tartalmaz, melynek gyógyító hatása ugyancsak nem bizonyított, habár lehetséges, hogy az emlékezetet és a koncentrációs készséget pozitívan befolyásolja.

Vas, vitaminok és ásványok nyakló nélküli szedése nem észszerű, ezért ezt is inkább mellőzzük; ha bármelyikből hiány mutatkozik, az orvosi vizsgálattal állapítható meg, és ennek megfelelően gyógyítani is lehet.

Meszesedés elleni szerek

Alkalmazásuk nagyon vitatott. Időskorban valóban rosszabb az agy vérellátása, mint fiatalon, ez azonban az agyvéredények beteges változásainak vagy vérkeringési zavaroknak a következménye. Az agyi vérellátást elősegíteni hivatott szerek azért értéktelenek, mert a tüneteket kezelik az alapbaj helyett. Ezenkívül sok szer érelmeszesedés elleni értágító hatása az agy vérellátásánál hatástalannak mutatkozott, sőt, csökkentően hatott, és az ellenkező hatást érte el.

Öregedés ellen nincs orvosság

Törődjünk bele: az öregedést semmiféle vitaminnal, készítménnyel vagy gyógynövénnyel nem tudjuk megállítani vagy lassítani. A fokhagyma, galagonya, rozmaring és fagyöngy ilyen irányú hatását sem igazolták soha tudományosan, pedig ezeket valamennyi országban, minden időben alkalmazták öregkori panaszok leküzdésére.

A fokhagyma frissen fogyasztva a leghatásosabb. Csökkenti a koleszterinszintet és hígítja a vért, de csak napi 50 gramm beszedése esetén. Tartsuk szem előtt: a kereskedelemben kapható készítmények sokkal drágábbak a piacon kapható fokhagymánál, ráadásul sokkal kevesebb hatóanyag van bennük.

A galagonya állítólag élénkíti a gyengülő szívműködést, viszont sok vegyes készítményben kevés a galagonyakivonat. Így csak a tiszta, kizárólagos galagonyakészítmények fogyasztása ajánlott.

A rozmaring fürdővízadalékként használva élénkíti a vérellátást, beszedve pedig az emésztést segíti. Túlságosan nagy mennyiségű rozmaringolaj beszedése viszont heves gyomor- és bélpanaszokat okozhat.

A fagyöngyöt szintén a magas vérnyomás ellen alkalmazza a népi gyógyászat. Tabletták és cseppek formájában szedve kifejtett kedvező hatása közhelyszámba megy – tudományosan azonban sosem bizonyították.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu