Miért fáj a térdünk, ha jön a vihar? - Senior

Miért fáj a térdünk, ha jön a vihar?

Miért fáj a térdünk, ha jön a vihar?

A magas vagy alacsony vérnyomástól

„Fáj a vállam, eső lesz”, „biztos a fronttól érzed magad ilyen furcsán” – gyakran elhangzó mondatok, de vajon mi van mögöttük? Sokan beszélnek mindentudó módon az időjárás egészséget befolyásoló hatásairól, az igazság azonban az, hogy erről a kérdéskörről ma is roppant keveset tudunk.

A magas vagy alacsony légnyomástól, a világosságtól vagy a sötétségtől, a napsütés időtartamától vagy a hőmérséklettől függően egyes emberek élénkek és jókedvűek, míg mások nyomottak, közérzetükben befolyásoltak lesznek.

A meleghullámok vagy alacsony nyomású frontok idején, hidegben, illetve téli időszakokban elsősorban olyan közérzetzavarok fokozódnak, mint a fejfájás, az alvászavarok, a depresszív hangulatok, a nyugtalanság, a keringési és légzési problémák.

A tudomány a mai napig bizonytalan azt illetően, mennyire vezethetők vissza ezek a közérzetzavarok az időjárásra, ez egyrészt a szociális közérzet és a lelkiállapot bonyolult összhatását tükrözi, másrészt az időjárás-változás is okozhatja. Vegyük például a depressziókutatást! Ha valaki ősszel és télen gyakran levert, rosszkedvű és szomorú, az a megrövidült napfényes időszakokra vezethető vissza, de az is lehet, hogy a lehangoltság inkább a megváltozott szociális magatartásban gyökerezik: a korai sötétedéssel járó évszakok idején kevesebbet vagyunk a szabadban, ritkábban találkozunk barátokkal, ismerősökkel, és inkább visszahúzódunk családi körbe. Ez a magatartás a lehangoltságot depresszióig fokozhatja adott esetben.

Gyakran megfigyelhető az időjárás-érzékenység reumatikus megbetegedéseknél, asztmánál, sőt, csonttörések után, megbízható magyarázat azonban ezen jelenségekre nincs, ezért is nehéz az időjárás-érzékenységről általános elméletet alkotni. Meghatározó lehet az egyéni szervezeti hajlam, ilyenkor egyes szervrendszerek és szervműködések a nyomásváltozásokra érzékenyebben reagálnak. A fokozott pszichés készültséget vagy meghatározott közérzetzavarokat is előszeretettel írjuk a rossz idő vagy a gyors időváltozás számlájára – az időjárás felszabadíthatja az érintetteket az alól, hogy panaszaik mélyebben rejlő okait tisztázzák. Az alacsony nyomású frontok, melyek különösen városok felett, füstködképződéshez vezethetnek, a levegőszennyezettsgé felszaporodása folytán igen károsan hatnak közérzetünkre.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu