Legyen fiatalabb és cseréltessen vért! - Senior

Legyen fiatalabb és cseréltessen vért!

Az egyik ember vére nem cserélhető ki szabadon a másikéval. Ha válogatás nélkül adnánk vért egyik személytől a másiknak, súlyos túlérzékenységi reakció léphetne fel. A vér olyan anyagokat, úgynevezett antigéneket tartalmaz, melyekkel szemben ellenanyagok képződnek és egy másik vérrel reagálni képesek. Ekkor a vér összecsapzódik – ezt nevezzük agglutinációnak – ; ennek megakadályozása végett vizsgálják meg antigén-tartalmát.

A fő vércsoportokon belül négy különböző antigén-tulajdonságot különböztetnek meg: A, B, AB és 0. Közép-Európában a lakosság mintegy 45 százaléka A vércsoportú, 40 százaléka 0-s, körülbelül 10 százalék B-s és mindössze 5 százaléka AB-s. Rendkívüli esetben 0-s vércsoportú vért bárki kaphat vércsoporttól függetlenül, az AB-s vércsoporttal rendelkezők pedig bárkitől kaphatnak vért. Rendszerint azonban csak vércsoportazonos vérátömlesztést végeznek. A fő vércsoportrendszeren kívül még további antigének vannak a vörösvérsejtekben. Megkülönböztetünk Rh(esus)-pozitív és Rh(esus)-negatív vért. Transzfúzió csak Rh-azonos vérrel végezhető. Terhesség esetén különösen fontos az anya és a gyermek Rhesus-faktorának meghatározása.

Bizonyos vizsgálatok szerint aki vérátömlesztés útján rendszerint más vérével frissíti a sajátját, hosszú életre számíthat: a friss vér leginkább az izmok állapotán érezteti jótékony hatását. A vérátömlesztés révén könnyebben gyógyulnak az esetleges izomsérülések is, arról nem is beszélve, hogy a frissen kapott vörösvértestek mintegy „megfiatalítják” a májat. A tudósok sokáig nem tudták megfejteni, miért gyógyulnak oly nehezen a jó vérellátás ellenére az idősek izomsérülései, ám egy, a Stanford egyetemen végzett 2005-ös kutatássorozat során kiderült: itt is az őssejtek játszanak meghatározó szerepet. Minél idősebb ugyanis a szervezet, annál kevesebb az őssejt a vérben. Következésképpen a friss vér az őssejtek révén fiatalít. Önmagában természetesen a friss vér még nem egyenlő a fiatalság elixírjével.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu