Világvége? Dehogy - csak a klimax! - Senior

Világvége? Dehogy - csak a klimax!

Világvége? Dehogy - csak a klimax!

Ne essen kétségbe, ha itt a változás kora!

A változás kora a lecsengő nemi érettség időszaka, mely az utolsó vérzéssel fejeződik be. A petefészkek folyamatosan beszüntetik tüszőérési folyamataikat, az ösztrogén- és progeszteron-termelés csökken. Ebben a fázisban, a 45. és 55. életév között a vérzések szabálytalanok, gyengébbek vagy akár rövidebbek lesznek, ritmusuk eltolódik.

A hormonális változások következtében hőhullámok jelentkezhetnek, melyek hirtelen melegségérzéssel, verejtékezéssel, piros bőrfoltokkal járnak. Ezeket követően gyakori a fázás. Átlagosan 4-5 naponta kell efféle hullámmal számolni, melyek éjszaka gyakoribbak és megzavarhatják az alvást. A hüvely kevésbé nedves és rugalmas. Félelemérzés, szapora szívdobogás, szédülés és a végtagok megduzzadása is bekövetkezhet. Mindezek ellenére a változás kora nem betegség.

Pszichikai változások

A testi változásokat gyakran kísérik pszichikai panaszok. Sok asszony álmatlanságban, gyengeségérzésben, fejfájásban, szomorú vagy izgatott lelkiállapotban szenved. A változás kora a megszaporodott stresszek időszaka, melyben testi átállítódás nélkül is nehéz lenne stabilnak és kiegyensúlyozottnak maradni. Az élet derekán, a 40. év körül szinte mindenki mérleget készít: a gyerekek elhagyják a házat, a párkapcsolatok jelentős része hanyatlónak tűnik. A munkaerőpiacon már nehéz állást találni ebben a korban. A küllem megváltozik. Míg a férfiak számára a ráncosodás nem problematikus, a nők jelentős része szenved a haj és a bőr rugalmasságváltozásai, illetve a gyarapodó testkörfogat miatt. A változás korát gyakran veszteségek is megterhelik. Az asszonyoknak nemcsak a gyermekektől kell búcsút venniük, de hozzájárul ehhez az idősebb nőkkel szembeni társadalmi lebecsülés és az is, hogy a személyes álmok, remények sem látszanak teljesíthetőnek. Mély sebeket ejt az idősebbek önértékelésén az a társadalmi kép, mely az örökké fiatal és szép nőket isteníti. Ez a megterhelés sok testi és lelki panaszt erősíthet.

Minek ide orvos?

Orvosi kezelés csak akkor válik szükségessé, ha a panaszok erősen megterhelik a mindennapokat és érezhetően zavarják az általános közérzetet. A változás korára testileg és lelkileg is fel kell készülni. A mozgás és a sport fenntartják a legjobb testi és lelki formát, a kiegyensúlyozott táplálkozás szabályozza a testsúlyt. A változáskor emellett új lehetőségeket is nyer: több ideje lesz, mint korábban, így talán sikerül jövőjét saját igényei és vágyai szerint alakítania. Csaknem valamennyi partnerkapcsolat minősége nyer e változások révén.

Egy aktív, új életterv új perspektívákat nyit: gondoljon arra, hogy életének valószínűleg még több mint a harmada Ön előtt áll! A szexualitás kényszermentes és félelem nélküli lehet, nem kívánt terhességekre nem kell számítani. Figyeljen érzéseire is: a bánat a veszteségek feldolgozásának fontos reakciója. Engedjen ennek a bánatnak, ne legyen álszent, de ne is váljon siránkozóvá. Barátnőkkel való beszélgetések, naplóbejegyzések segítenek abban, hogy úrrá legyen a biológiai átállítódáson. Hétköznapjainak újjászervezésekor ugyanakkor ne becsülje túl saját erejét! Rendszerint több évig tart, amíg a változások egy valódi, „új” életbe integrálódhatnak, és ez sok energiát felemészt. Hagyjon erre annyi időt, amennyire szüksége van!

Ha az eddigiekből nem lett volna világos: a legtöbb asszonynak ebben az életszakaszban semmiféle kezelésre vagy gyógyszerre nincs szüksége. Egyesek részére különösen a hőhullámok jelenthetnek komoly terhet. A tipikus klimax-kori panaszok kezelésében az akupunktúra elég eredményesnek bizonyult, de az úgynevezett hormonpótló kezelések is megkönnyíthetik az átállítódást, elviselhetőbbé változtathatják a testi panaszokat. Ösztrogéneket vagy ösztrogének és gesztagének kombinációját gyakran rendelnek; a kombinált készítmények általában álciklusokat tartanak fent, melyek során továbbra is vérzések jelentkeznek. E szerek szedésére általában nincs szükség egy évnél tovább. A hormonkészítmények mellékhatásai és kockázatai ugyanakkor jelentősek lehetnek. A csontritkulásnak mindenesetre jót tesznek ebben a korban. A nyugtatókkal történő kezelés teljesen értelmetlen ilyenkor, hiszen e szerek csak elfedik a tüneteket, az okok leküzdése ezáltal nehezebbé válik, ráadásul magas a megszokáskockázat is.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu