Össze-vissza ver a szíve? - Senior

Össze-vissza ver a szíve?

Össze-vissza ver a szíve?

Figyeljünk a ritmuszavarokra, mert veszélyesek lehetnek!

Sokszor tünet nélkül, csak tartós EKG-megfigyeléssel derül ki, ha valakinek szívritmuszavara van, e probléma azonban súlyosabb esetekben azonban komoly gondokat okozhat, ami lehet gyengeségérzés, össze-vissza szívverés, ájulásszerű elgyengülés – és akár szívhalál is.

A leggyakoribb tartós felnőttkori szívritmuszavar a pitvarfibrilláció: legalább negyven-ötven féle oka lehet, a leggyakoribb közülük talán a magasvérnyomás. A pitvarfibrilláció lényege, hogy a pitvarok ritmusos, koordinált összehúzódása megszűnik, és ehelyett a szív szabálytalan, gyors, össze-vissza működést végez. Ez természetesen rontja működését is. Egy-két extra ütés vagy kimaradt dobbanás miatt persze nem érdemes aggódnunk, hiszen a kialvatlanság, a gyakori kávéfogyasztás, az idegesség, az izgalmak mind előidézhetnek ilyesmit. Ha nincs a háttérben lappangó komolyabb szívbetegség, ezek ártalmatlan dolgok.

A pitvarfibrilláció szerencsére nagyon könnyen felismerhető EKG alapján, ami azért fontos, mert bizonyos körülmények között komoly szövődményeket okozhat, akár agyembóliát vagy stroke-ot is. Ha felismerték, emiatt véralvadásgátló kezelést kell indítani. A problémát gyógyszeres beavatkozással ugyanúgy lehet kezelni, mint elektromos terápiával, ám ezután is gyakran visszatér, így sokan életük végéig gyógyszeres kezelésre szorulnak miatta. Magyarországon a pitvarfibrilláció kezelésére minden belgyógyászati és kardiológiai osztály felkészült: a betegek nagy része gyakran sürgősséggel, az esetek 30-40 százalékában ügyeletben kerül felvételre.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu