A nagy tabu: szex az élet alkonyán - Senior

A nagy tabu: szex az élet alkonyán

Idősen is nyugodtan élvezhetjük

A testi és szellemi képességek fokozottan hanyatlani kezdenek a 70-75 év táján. A libidó, azaz a szexuális vágy ezzel szemben igen gyakran felfokozódik, de elsősorban a férfiaknál, a nőknél kevésbé. Egyes felmérések szerint a hetven éves férfiak mintegy fele szexuálisan még aktív. Az aktivitás csökkenését rendszerint valamilyen betegség okozza.

Ebben a korban az erek meszesedése miatt sokaknál különféle agyterületek sorvadása következhet be. A folyamat az emberek ösztönéletét a pubertáskor előtti szintre vetheti vissza, a köznyelv éppen ezért második gyerekkorként emlegeti az állapotot. Az időskori szexualitás emiatt többnyire tabunak számít, mivel a téves közfelfogás alapján a szex a fiatalok kiváltsága, az idős embereknek már nincs rá igénye. Ez egyáltalán nem így van, már csak azért sem, mert a szex sokkal többet jelent a puszta testi aktusnál. Az idős embereket ugyanúgy megilleti a szexuális szabadság, mint a tizennyolc éveseket.

Kétségtelen, hogy ebben a korban pusztán testi szinten már ritkábban jelentkezik a szexuális hajtóerő, de a kényeztetés, a gyengédség és a kielégülés utáni vágy továbbra is nagyon erős marad. Időbe telik, mire a hüvely nedves lesz vagy az erekció bekövetkezik. A nők esetében a hüvely lassabban lesz nedves, ami a vérben található ösztrogén csökkenésével magyarázható. Ennek hatására a hüvely fala elvékonyodik, a vér- és tápanyagellátás minősége romlik, a hüvely pedig merev állapotba kerül. A gyengébb vérellátás hatására a hüvelyi váladék minősége megváltozik, fertőzésekkel szembeni ellenállóképessége csökken, és szex közben könnyebben idézhető elő fájdalom, netán vérzés. Az orgazmuskészség azonban nem változik.

Emellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az érett szexnek vannak előnyei: az évek során felhalmozott komoly szexuális tapasztalat ritka fegyvertény. Az előjáték a test kicsit lassabb működése miatt meghosszabbodik, a férfiaknak nem kell korai magömléstől tartaniuk, és a védekezés sem okoz problémát. A háztartással, a munkával és a családdal járó napi stressz jelentős része szintén a múltba vész.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu