Senior

« Előző oldal  1   2   3   4   5 ...   ... 10   11   Következő oldal »

A vadgesztenyéről

Hazánkban mindenütt megtalálható díszfa a vadgesztenye. Gyógyászati célokra a növény magját, virágját, kérgét és levelét használják. A leveleket hagyományosan ízületi bántalmak enyhítésére alkalmazzák. Külsőleg régóta kezelnek vele fekélyeket és bőrbetegségeket, aranyér ellen pedig ülőfürdőként tehet jó szolgálatot. A kéregből nyert eszkulin a fényvédő krémek gyakori alkotórésze, mert elnyeli az ártalmas ultraviola-sugarakat.A leveleket hagyományosan ízületi bántalmak enyhítésére használják.

Az időskori tanulás

Az öregedés folyamán beszűkülnek a véredények, ami megzavarja az egyes szervek vérellátását. A nem kielégítő vérellátás különösen az agyat érinti, melynek következményei tájékozódási nehézségek és gyors hangulatváltozások lehetnek – e változások azonban megelőzhetőek.

Közhelyszámba megy, hogy idős korban fokozottan oda kell figyelni a táplálkozásra, sok fehérjét, illetve kalciumot kell a szervezetbe juttatni. Ennek ellenére mindez nem feltétlenül igaz – az idős szervezetnek valóban mások az igényei, mint a fiatalnak, de gyökeres változtatásokra ennek ellenére sincs feltétlenül szükség az étkezésben.

A szív mintegy 6 liter vért tart folytonosan keringésben, hogy biztosítsa a szervezet optimális oxigén- és tápanyagellátását, illetve hogy megakadályozza a salakanyag lerakódását. Ebben nemcsak a vér mennyisége döntő fontosságú, hanem az erekben, különösen a hajszálerekben keringő vér nyomása is.

Az orvosi irodalom a csontállomány csökkenését fajtájától, megjelenési formájától függően csontritkulásnak (osteoporosis) vagy csontlágyulásnak (osteomalacia) nevezi. A csontban mindkét esetben csökken a keménységet, szilárdságot biztosító, főleg kalciumfoszfátot tartalmazó ásványi só.

« Előző oldal  1   2   3   4   5 ...   ... 10   11   Következő oldal »

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu