Brokkolival a rák ellen - Senior

Brokkolival a rák ellen

Brokkolival a rák ellen

A brokkoli (Brassica oleracea Italica) a karfiol közeli rokona, sok A és C vitamint tartalmaz, de jelentős a thiamin, riboflavin, miacin, kalcium, és vastartalma is. Főleg C-vitamin, folsav, és béta-karotin forrás, fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben. A brokkolit sok féleképpen használhatjuk és mélyhűtésre is alkalmas. Kukta fazékban készítve megóvhatjuk a bennelévő vitaminokat. Nem csak rózsája, hanem szára is ehető, de nemrég kiderült: jótékony hatást fejt ki a rák elleni küzdelemben.

A brokkoli igen gazdagon tartalmazza az ún. sulforaphane (SFN) nevű molekulát. Erről az összetevőről már korábban leírták, hogy egerekben képes gátolni bizonyos daganatok kifejlődését, melyeket mesterségesen idéztek elő különböző rákkeltő anyagokkal.

A témában vizsgálódó New Jersey-i egyetemi kutatócsoport olyan egereket használt a kísérletekhez, amelyekkel demonstrálni lehet az SFN humán végbélrákra gyakorolt preventív hatását. A munka során mutáns (Apc/Min/+ jelzésű) egereket hoztak létre, amelyekben az Apc-gén kikapcsolt állapotban van. Ez az a génszakasz, amely normál körülmények között a tumorszupresszióért felel, illetve a legtöbb embernél kapcsolatba hozható a végbélrák kialakulásával.

Az Apc-inaktív egereket három csoportra osztották: az első csoport táplálékát 300 ppm (parts per million), a másodikét pedig 600 ppm mennyiségű SFN-nel egészítették ki, a harmadik csoport viszont nem kapott SFN-t. Három hét elteltével megvizsgálták az állatok vékonybelében kialakult polipok mennyiségét - ezzel jelezhető előre a daganatok kialakulása. Az első csoportnál 25 százalékkal, a másodiknál pedig 47 százalékkal kevesebb elváltozást tapasztaltak a kontrollcsoporthoz képest. Biológiai jelzőanyagok (biomarkerek) segítségével azt is sikerült kimutatni, hogy az SFN a daganatos sejtekben ún. programozott sejthalált (apoptózist) indít be, illetve gátolja ezen sejtek szaporodását is (hatásukat valószínűleg bizonyos enzimek gátlásával fejtik ki).

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu