Időskori táplálkozás: mire kell fokozottan figyelnünk? - Senior

Időskori táplálkozás: mire kell fokozottan figyelnünk?

Időskori táplálkozás: mire kell fokozottan figyelnünk?

Idős korban különösen oda kell figyelni az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra, hiszen a szervezet gyengébb és hajlamosabb a megbetegedésekre is, mint fiatalon. Az idős emberek kevesebb táplálékot igényelnek, ám jobban oda kell figyelni, miből mennyit eszünk.

Az idős embereknél csökken az alapanyagcsere, azaz a szervezet működéséhez szükséges minimális energiamennyiség. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az idősek szervezete nyugalmi állapotban az életfunkciók fenntartásához kevesebb táplálékot, illetve ebből nyert energiát igényel. Ha ez még olyan betegségekkel is társul, amelyek a mozgásban akadályozzák az egyént, és ezzel párhuzamosan a bevitt táplálék mennyisége nem csökken, akkor nagy a valószínűsége, hogy eleinte súlygyarapodás következik be. Ez a testtömeg növekedés azonban később megállhat, sőt fogyás is bekövetkezhet. Ennek több oka is lehet. Időskorban a szervezet energiaigénye csökken a dolgozó, aktív életet élő felnőttek energiaszükségletéhez képest, amit a szervezet érzékel, és kevesebb táplálékkal is beéri. Az idős emberek egy részének a csökkent ízlelés és szaglás miatt csökken az étvágya, ha magányosak, nincs kedvük enni, a hiányos fogazat és a rágóizmok gyengülése miatt a nehezebben rágható ételeket egyáltalán nem is fogyasztják, a rágást szintén nehezítheti a szükségesnél kevesebb folyadékfogyasztás miatt kialakuló szájszárazság.

Egy átlagos testalkatú, átlagos fizikai aktivitású, 70 kg testtömegű idős ember esetében a táplálékkal bevitt napi szükséges energiamennyiség kb. 1800 - 2000 kcal, a fehérjemennyiség kb. 54 - 60 g, a zsírmennyiség 60 - 66 g, és a szénhidrátmennyiség kb. 260 - 290 g. Természetesen a fizikai aktivitás, a testtömeg, a fennálló betegségek ezeket a mennyiségeket befolyásolják, így egyes esetekben ez lehet több vagy kevesebb is.

A vitaminok közül a memória romlásának megelőzésében különösen nagy jelentősége van a C-vitamin, a folát (folsav), a niacin, a B1, a B2, a B6 és a B12 - bevitelnek, de természetesen minden más vitamin és ásványi anyag fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. Ma már léteznek olyan vitamin-komplexek, melyek kifejezetten az időskorúak szükségleteihez igazodnak, és amelyek nem csak hasznosak, de megfizethetők is.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu